Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път на 15 септември

Снимка: МС

Кабинетът представи мерки във връзка с новата учебна година

Държавата взима всички необходими мерки за безопасността на учениците в първия учебен ден и за безпроблемното начало на новата учебната година. Всички институции работят в синхрон, увери премиерът акад. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

„Работи се усилено за подобряване на условията, в които ще учат децата“, подчерта министър-председателят. Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното притичане на учебния процес.

Общо около 90 000 учители ще преподават тази година, съобщават от Правителствената информационна служба. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15%, считано от 1 януари 2023 г. „По този начин се поддържа нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 млн. лв. с бюджета за 2023 г.“, уточни министър-председателят.

Все още има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места. От няколко години МОН се опитва да реши този проблем чрез национална програма „Мотивирани учители“, по която се подготвят педагози по тези предмети, посочи министър Цоков.

Дигитализацията на българското образование продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден. Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците ще се издава само електронно от 1 октомври т.г. „Така не само ще облекчим работата на учителите, но и ще се борим с отсъстващите и фиктивните ученици,“ каза премиерът. 

Новости има и около изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Вече са отпуснати близо 166 000 еднократни помощи за ученици в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Еднократната помощ от 300 лв. се изплаща на два транша, като втората половина се изплаща през март само при условие, че детето продължава да учи. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври.

Междуинституционалните екипи от механизма за обхват на децата в образователната система работят в пълен синхрон. Те си сътрудничат с областните управители и с кметовете за съвместни посещения на място и ще започнат обходи по домовете на семействата скоро след началото на учебната година.

През септември и октомври ще се проведе традиционната акция на МВР „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“, а седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност. Първокласниците са най-уязвимите участници в движението по пътищата, подчерта главният секретар на МВР. Той призова родителите да определят предварително най-безопасните маршрути между дома и училището и дори да ги тестват заедно с децата. Той обърна внимание, че с настъпването на есенно-зимния сезон започва да се стъмва по-рано и децата трябва носят светлоотразителни облекла.

МВР извършва предварително проверки на сградите на училищата и детските градини. От 15 септември учебните заведения отново ще бъдат включени в маршрутите за обходи на полицейските патрули в началото и края на деня.

В периода 1 - 21 септември 2023 г. ИА „Автомобилна администрация“ проверява автобусите за превоз на деца и ученици. От 1 до 14 септември 2023 г. инспекторите контролират превантивно на място фирмите, които превозват деца. До момента са проверени 584 автобуса и са издадени около 200 предписания за отстраняване на проблеми. От 15 до 21 септември проверките ще продължат и на пътя, като инспекторите ще следят за техническото състояние на автобусите, наличието и валидността на необходимите документи за извършване на превозите, както и дали са изпълнени направените преди това предписания, ако е имало такива.

В първия месец от учебната година се проверяват също училищните столове и бюфети, кухни към детски градини, както и кетъринг фирми, доставящи храна на детски градини и училища. Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на годност, състоянието на оборудването  и системите за управление на безопасността на храните и др.

Министерството на младежта и спорта също се включва в активностите за новата учебна година. Днес то започна кампанията „Спортът е за всички“, в която известни български спортисти ще мотивират децата да оставят електронните устройства и да спортуват.

Над 702 000 ученици от I до XII клас ще влязат в класните стаи в 2349 училища на 15 септември т.г. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път. Учебната 2023/2024 г. ще започне също в 43 държави извън границите на страната. Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се обучават в 398 неделни и в 2 български държавни училища в чужбина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK