Благоевград-вторият по големина строителен център в България, а липсват кадри

Снимка: Infomreja.bg

След няколко дни ще се даде старт на строителството на сграда със социални жилища в кв. "Освобождение" в Благоевград. Строителството е финансирано по европейски проект, а изпълнителят е известен местен строител. 

Проблем за него се явяват работниците. "Преди време исках да наема стажанти от строителните училища в Благоевградско. Трудно намерих хора, които да имат желание да работят това. При мен дойдоха 9 момчета. Само две от тях работеха качествено, другите просто чакаха работния ден да свърши", споделя Димитър.

Според статистиката Благоевград е вторият строителен център в България след Бургас. Тук обаче има най-голям дефицит на работна професионална ръка. "Търся стругари, техници, заварчици и винаги удрям на камък. Да си строител се оказва прокоба, а не занаят според хората", обясни още предприемачът.

Сега за строителството на социалните жилища се налага Димитър да наеме хора от всички краища на България. Трябва да им осигури квартири също така. 

"Абсурдното е, че ние се стремим да стимулираме местния бизнес. Искаме да наемаме тукашни хора, да изкарват пари, които да влагат тук - в Пиринско, но желаещи няма. Строителите от Пловдивско например каквото изкарат, ще го оползотворят в своя край, а не тук."

Разговорът накланя и към образованието. Според местния бизнесмен, ако образователната система създава качествени кадри, а не просто едни завършили образованието си хора, то сега няма да се стига до липса на учители, лекари, строители и пр.

"Темата за работниците е свързана с темата за училището. Не може да отидеш в един техникум и да искаш да помогнеш на децата, да им дадеш старт, а те да казват, че нямат намерение да стават строители. А какви ще станат? Какво срамно има в това да създаваш нещо, да го изграждаш? Всички млади ли се готвят за директорски постове!", задава за финал тези въпроси Димитър. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK