Историята на едно коледарче от Средище

Снимка: Рими с аромат на канела

Аз съм Атанас Тодоров – ученик в пети клас

Атанас Женев Тодоров, ученик в 5. клас, ОУ „Цанко Церковски“, с. Средище

Коледа е най-красивият християнски празник, символ на новата надежда,  на  раждането,  началото  на  нов  живот. Коледа е времето на добрите пожелания, на веселия звън на камбанките и песните край елхата. Коледа носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и тържественост, когато целият свят грее с милиони светлинки и многоцветни сияния. Коледа е топлината на чувството, че си специален и обичан. Коледа е време на подаръците. Времето, когато даряваш обич и получаваш обич! Всичко това е част от нашата Коледа, част от вълшебството на празничната нощ, която посрещаме всяка година.

Аз съм Атанас Тодоров – ученик в пети клас и ще ви разкажа как празнуваме Бъдни вечер и Коледа в моето семейство.

Ние в нашето семейство много държим на коледните и новогодишните празници. За нас те са обичаи и традиции, но и сплотяване на семейството, размяна на подаръци.

Всеки един от нас се подготвя индивидуално за идващия прекрасен празник Коледа. По-малките в семейството ни помагаме в украсяването на къщата. Коледната елха се украсява от всички, но най-вече от мен. Коледните играчки и гирлянди ги редя с удоволствие сам, а за светещите лампички ми помагат двамата ми по-големи братя. Къщата ни става чудна и приказна.

Всеки в семейството се заема с работа за празника, за да ни е хубаво, спокойно и уютно през празничната вечер. Чичо се заема с подготовката на трапезата, а леля приготвя традиционни и вкусни ястия за вълшебния празник.

На Бъдни вечер на тpaпeзaтa нaй-глaвнo мяcтo зaeмaт xлябът и винoтo – символ на тялото и кръвта на Христос. Те са духовната храна, така нужна на човека, за да придобие безсмъртие и вечен живот.

Както всички знаем трапезата на Рождество трябва да е постна. На нея се слагат само продукти и ястия, които земята е дала, като дар. Леля приготвя постна питка, боб, постни сарми и други постни ястия. Освен постните ястия, на масата леля поставя и свещ, както и торбичка с жълти монети /символ на жълтиците и плодордието в къщата/. Чичо прикадява с тамян трапезата, като казва молитва. Аз се заемам със задачата да сложа на масата чесън, който да гони болестите и уруките. А най-големият ми брат трябва да гадае по Бъдника дали годината ще бъде добра. Ако огънят е буен или има много искри, разбираме, че годината ще бъде плодородна.

След подготовката за Бъдни вечер се залавяме с подготовката за коледуване. Печем пуканки, с които украсяваме нашите тояги. С леля правим малки гевречета. После си приготвяме дрехи, подобаващи за коледарите. През цялото време, докато тече подготовката, си тананикаме коледарските песни, стихчета и молитви.

Към полунощ на Бъдни вечер събираме се група момчета, като аз съм най-малкият сред тях, започваме да ходим от къща на къща в селото. Посещаваме много къщи, пеем песни и казваме молитви. Домакините ни посрещат с удоволствие и радост. Те ни дават сладкиши и парички.

След коледуването заедно с всички коледари броим парите, които са събрани и ги даваме на деца или семейства, които имат нужда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK