Ася от Петрич: Истинските подаръци са споделеното време

Снимка: Спас Донев

Коледа за мен

Ася Ангова, X клас, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Петрич

Коледа за мен

Коледа е празник, който всеки човек разбира и празнува по различен начин. За всички християни Коледа е най-съкровеният празник, защото тогава се ражда Исус Христос, който носи в себе си надеждата за едно по-добро начало на живота. Коледа се празнува от векове и носи в себе си послание за сплотяване на семейството и обединение на народа в едно цяло. Когато Исус Христос се е родил, влъхвите го даряват с различни подаръци и тази традиция продължава и до днес.

Е, някой ще каже, че не оттам произлиза Коледа, но важното е, че Тя винаги се свързва с добрината, топлината, милосърдието и любовта. В повечето семейства по света на 25 декември хората си разменят подаръци. Какво са подаръците в днешно време? Днес хората възприемат този празник като материален, защото подаръците са най-важната част от деня. Показността и купуването на скъпи вещи е на дневен ред. Въпреки че ние сме материално задоволени и реално не се нуждаем от тези неща, истината е, че сме се превърнали в едно консуматорско общество. А това не е смисълът на празника, нито на живота. Сплотяването на семейството и създаването на домашния уют е най-важното.                                                                                                                  

Коледа е един магичен празник, който те пренася в една друга планета. Украсата, гозбите, ароматът на току-що изпечени сладки и прекараното време с любимите хора е най-хубавата част. В думата Коледа има толкова много любов, любов към всичко и всички – безгранична, заразяваща и толкова чиста. Повечето хора на този празник стават по-добри. Но само на Коледа ли трябва да ставаме по-добри и да отваряме сърцата си за дребните, но толкова важни неща?

Всички трябва да бъдем добри през цялата година, а не само около празниците. Добрината идва от самите нас и ние трябва да я раздаваме, но не само на близките ни хора, а на всички, защото доброто се предава. Доброто не остава само, а след всяка добрина идва следваща. Трябва да бъдем добри, защото Доброто и Любовта са движещите сили в живота. Не са нужни много усилия, за да променим света към по-добро, нужно е само да се вгледаме, а не просто да преминаваме. Понякога една мила дума и една усмивка са достатъчни.

Рождеството, новият живот нямаше да ги има, ако ги нямаше любовта и добрината. Бог е Любов! Коледа е Любов!

Дали даваме подаръци, или даряваме някого с усмивка няма значение, защото важното е да раздаваме, да раздаваме от сърце.

За децата Коледа е ден, в който те получават подаръци под елхата, ако са били послушни. По този начин Коледа и тях възпитава в духа на добрината, уюта и топлината. Защото това е и денят, в който семейството се събира около масата, чупи питка с надеждата за повече късмет и здраве, любов и светли дни.

И с отминаването на дните от живота ние осъзнаваме, че истинските подаръци са споделеното време, хубавите емоции и уютните вечери, изпълнени с любимите ни аромати. Не е ли странно как се върти колелото на живота?  В началото чакаш да вземеш, докато после чакаш да дадеш! И в основата на всичко това е семейството и любовта на близките хора. Независимо как сме или къде сме магията на Коледа ни връща един към друг. Коледа е ден, който води към дома.

Щастлива и весела Коледа!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK