МВР със засилени проверки на товарни автомобили и автобусите

Снимка: МВР

Основното, за което се следи, е спазване на скоростните режими

От днес до края на седмицата на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция с фокус – контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя се реализира по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се провеждат на територията на всички страни-членки, съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от Главната дирекция „Национална полиция“.

У нас проверките се извършват от съвместните екипи на Пътна полиция, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и ИА „Главна инспекция по труда“, съобщават от МВР. Основното, за което се следи, е спазване на скоростните режими, недопускане на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на времето за почивки от водачите, недопускане на претоварване и изрядност на документите, уточни Антон Ставрев от  ИААА.

В календара на Roadpol проверките за движението на този тип превозни средства се извършват три пъти годишно. Причината за това е, че при случаи на пътнотранспортни произшествия с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените са значително по-големи в сравнение с останалите тежки пътни инциденти.

Поради нарушения, извършени от водачи на автобуси, през 2023 г. са настъпили 173 тежки ПТП, при които са загинали 6-ма и са ранени 241 участници в движението по пътищата. За същия период поради нарушения, извършени от водачи на товарни автомобили, са настъпили 669 тежки ПТП, при които са загинали 60 и са ранени 830 участници в движението по пътищата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK