Косово отбелязва 16 години от своята независимост

Снимка: БТА

Белград все още не признава държавността на някогашната си област

Косово чества днес 16 години от обявяването на независимостта си от Сърбия, като Белград все още не признава държавността на някогашната си област, съобщава БТА.

Косовското министерството на културата, младежта и спорта обяви редица дейности по повод националния празник на страната на страницата си във Фейсбук.

Денят на независимостта на Косово е официално отбелязан от косовското правителство сутринта с издигане на знамето и отдаване на почести на Паметника на безследно изчезналите лица по време на война в Косово (1998-99), гробовете на първия косовски президент Ибрахим Ругова и активиста Адем Демачи и паметника „Героините“ в Прищина, на мемориалния комплекс „Адем Яшари“ в Преказ, Северно Косово, и други места.

В 12 ч. (13 ч. българско време) косовският парламент ще има празнично заседание, което ще бъде последвано от държавен прием на президента, председателя на народното събрание и министър-председателя на Косово.

Концертната програма за отбелязване на празника ще започне с концерт в центъра на Прищина в 18 ч.

В Прищина вечерта е предвиден също концерт на хора и оркестъра на Косовската филхармония. 

В град Обилич близо до Прищина е планиран концерт на Националния ансамбъл за песни и танци „Шота“ от Косово и Националния ансамбъл за народни песни и танци на Албания.

В рамките на отбелязването на годишнината от независимостта в северния град Митровица ще бъде открит паметник на командира от Армията за освобождение на Косово (АОК) Адем Яшари, съобщи кметът на Северна Митровица Беди Хамза, цитиран от портала „Репортери“.

През 1999 г. продължилите 78 дни бомбардировки на НАТО сложиха край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти в Косово. Сръбските сили бяха изтласкани, а Белград така и не призна независимостта на Косово и все още го смята за сръбска област. Сърбия и Косово водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Около 110 държави признават независимостта на Косово, но не и Русия и Китай, както и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK