Коледни сказания: Методи Баненски - вечният страж на Пирин

Снимка: Infomreja.bg

Коледната рубрика на ИНФОМРЕЖА е събрала 4 истории от 4 различни герои

Коледните сказания са най-уютните приказки от годината, в които героите са едни от най-добрите, а примерът, който дават – е за подражание.

Коледната рубрика на ИНФОМРЕЖА е събрала 4 истории от 4 различни герои, които очароват по своему с това, което са дали и дават на обществото – енергия, воля, талант, спасение.

Третата коледна приказка е за „вечният страж на Пирин“ – мъжът, роден в планината и отдал живота си на нея. Методи Баненски е ветеранът в Планинската спасителна служба в Банско, който посвещава себе си от 1970-а година насам в името на това да спасява.

Неговият път, както сам го описва, е сякаш логичен, защото всеки роден в Банско, е свързан с планината, а това дали ще се посвети на нея – е въпрос на съзнание, умения и желание. Методи Баненски влиза в голямата книга с историята на ПСС в България за 85-ата годишнина от създаването на Службата. Там подробно е разказвана биографията на Тоде, както всички го познават. На 90-годишнината от учредяването на ПСС, точно на „рождения ден“ на Службата ние се срещахме с Тоде в базата на спасителите в Банско.

Там е уютно, подредено. Има всичко необходимо за работата и спокойствието на спасителите. Когато започна своя разказ, Тоде нито веднъж не забрави да спомене „ние“ – хората, които са го учили, хората, с които е работил от 70-е години насам, хората, с които работи днес. И за всеки каза по една добра дума, но най-вече описа всички с огромния им опит, бързото учене, екипната им работа, успехите им.

Две фрази ще отекват винаги в съзнанието ми като слушател: „Най-големият успех е, че никога досега човек не е издъхнал в ръцете на спасителите – или е било преди това, или след това – в болницата“, казва Методи. И още нещо: „Ние винаги сме на пост!“. Звучи толкова успокояващо за всеки, докоснал се до планината, да знае, че има едни хора, там – долу, в подножието на Пирин, които ще се погрижат, ако се случи лошото. Защото Методи не говори за немарливост, а казва нещо много мъдро, а именно: Туризмът и зимните спортове са свързани с риск, може да се случи на всеки!

Методи няма нужда да разказва по години хронологията на живота си, той е свързан с планината и базата. Неговите синове са отраснали там, а днес спасяват хората, пострадали из Пирин. А Методи признава, че когато не е на терен, се притеснява повече за всички момчета горе. Той съзнава ролята си на водач, старейшина, той организира, той наставлява. Всичко това се случва след повече от 40 години вярна служба.

През 1952 г. в Банско четирима млади мъже са първите доброволци спасители – преминали обучение. Днес – Методи остава най-възрастният в Службата, от който всеки може да почерпи мъдрост и най-вече добрина!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK