ОДМВР – Перник предупреждава: Ръст на измамите в интернет

Снимки: ОДМВР

Използват се имената на политици, известни телевизионни водещи, актьори и видни лекари

Във връзка с зачестилите случаи на измами в интернет, служители от ОДМВР – Перник проведоха обучение по темата. Лектори от дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП запознаха пернишките полицай с механизмите  и методите за противодействие. 

Една от най-актуалните измами в момента е закупуване на акции от просперищати компании в страната, като обещанията са за генериране на пасивен доход от големи суми пари. Този метод се прилага в интернет пространството.

Трябва само да се регистрирате, да изчакате обаждане от високо ниво и после да платите пари, които ще отидат незнайно къде, но не и при вас. Това предлага фишинг схемата, която използвай най вече името на политици, за да рекламират мнима инвестиция. Сайтовете предоставят възможност за едносрочно вложение, след което потребителите да започнат да трупат пари по сметката си.

С препоръка от политиците, от името на които е казано, че „отдавна размишляват върху този проект, защото мнозина от нашите граждани постоянно търсят проекти, в които да инвестират, за да получат допълнителен доход“. В цитатите се посочва, че разбират българите, защото „първо работиш за пари, а после парите работя за теб“. Подобни изразни средства обаче не са част от изказа на нашите държавни мъже, предупреждават от полицията.

Платформата предлага опция да се регистрираш, като предоставиш име и фамилия, имейл адрес и телефонен номер. След обаждане от „мениджър на компанията“ регистрацията бива потвърдена и това отключва възможност за зареждане със средства на потребителския акаунт. Дава се възможност за сума по избор, при минимална стартова например – 500лева.

С примамливи обяснения хората биват заблудени, че с „минимална инвестиция ще спечелят голяма печалба за кратък срок от време“, като средствата могат да бъдат изтеглени „към всяка българска карта“. Убеждават ви, че на платформата вече са се доверили над 50 000 инвеститори, а минимумът на печалбата им всеки месец е над 10 000 лева.

Наблюдават как печалбата им нараства в своя профил в онлайн платформа. Мнимите агенти настояват за нови инвестиции в спешен порядък за максимална печалба. При опит за теглене на спечеленото, се искат още и още пари под различни предтексти. Рано или късно платформите изчезват или променят адреса си в онлайн пространството.

Отлично се забелязва обаче аматьорската изработка на фишинг сайтовете, тъй като на места е направен директен превод на български език чрез компютърен преводач. Това лишава от смисъл определени фрази или ги прави неграмотно формулирани.

Кои са признаците, че сте жертва на измама:

- Няма подписан договор с инвестиционния посредник, никога не са се срещали с негов представител
- Комуникацията е единствено през платформи за комуникация (Telegram, WhatsApp, Gmail/Google Chat) или по телефон
- Доходността е нереално висока
- Няма реално получена печалба
- При отказ за нови инвестиции комуникацията спира

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK