Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява

Снимка: МВР

Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна, коментира министър Калин Стоянов

За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. От началото на годината до момента 12 хиляди граждани на трети страни са направили опит за незаконно преминаване на границата, за същия период на миналата година – те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на задържания във вътрешността на страната, по-малко са и тези на вход и изток, капацитетът на специалните домове за временно настаняване в  МВР са запълнени до 25 %. Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна, коментира министър Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос. Той потвърди, че вече е установена самоличността на водача, предизвикал тежкия инцидент, при който загинаха двама полицейски служители. По думите му установяването е извършено в хода на разследването и благодарение на изключително доброто сътрудничество с абсолютно всички партньорски служби. „Спазихме всички утвърдени методи, способи и протокол, които ни доведоха до крайния резултат -  доказване на пълнолетието на шофьора“.

Старши комисар Николай Николов, директор на дирекция „Миграция“ поясни механизма  за идентифицирането на самоличността на задържаните нелегални чужденци и установяването на тяхната възраст.  То започва от служителите, които са извършили ареста. В рамките на 24 часа  се провеждат беседи със задържаните, преглеждат се документи, които евентуално притежават, записват се данни, които самите те дават.  Следва настаняването им в специалните домове на дирекция „Миграция“, където работата с чужденците продължава от екипи  психолози, социални работници и други служители, които провеждат интервюта с тях, представители на неправителствени организации, предоставящи първа помощ.

При съмнение за възрастта се назначава експертиза в Медицинския институт на МВР, където по костните показатели на китката се определя приблизително възрастта. Тази експертиза са извършва в рамките на няколко дни. Старши комисар Николов поясни, че престоят в домовете на МВР е до 6 месеца и след установяване на непридружен непълнолетен, се подава сигнал към социалните служби, а при желание за закрила  се предава на ДАБ. „Работи се индивидуално с всяко едно лице и са извършват всички необходими проверки за установяването на неговата възраст“, категорично заяви директорът на дирекция „Миграция“.

По повод журналистическо запитване за получени в МВР сигнали и проверки за противодействие на купения вот, министър Стоянов подчерта, че всекидневно се отчитат  резултати от предприетите на територията на цялата страна операции. Според данните от тази сутрин приетите сигнали са 36. „Нормално е сигналите да растат по време на предизборна кампания, когато контингентът става изключително активен. Ще направим съпоставка на резултатите, постигнати досега в сравнение с миналата година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//