МВР: 771 са досъдебните производства за разпространение на дрога през април

Снимка: МВР

Данните са от анализ на Специализираното междуведомствено звено на МВР и прокуратурата

Ежемесечният анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между МВР и прокуратурата за подпомагане на разследването по досъдебни производства, свързани с наркотици и нелегална миграция, сочи, че за периода от 01 до 30 април т.г. са образувани 771 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 153 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция. В рамките на отчетния период са проведени 505 съвместни специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 462 - за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, съобщават от пресцентъра на МВР.

875 са задържаните за производство, преработване, придобиване, държане, разпространение и трафик на наркотични вещества. Разкрити са 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества. Сред по-характерните случаи е проведеното разследване за близо 403 кг хероин, открити на 20.04.2024 г. при проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ в товарен автомобил, влизащ от Република Турция. В средата на април т.г. е проведена и специализирана операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества в районите около училищата в гр. София. В хода й са проверени 295 лица за притежание на наркотични вещества и субстанции, образувани са 39 досъдебни производства.

Данните от анализа показват, че образуваните досъдебни производства, свързани с незаконната миграция са с 16 повече в сравнение с месец март 2024 г.

От общо 266 задържани незаконно пребиваващи граждани на трети страни, най-много са задържани от служителите на СДВР - 88, ОДМВР Стара Загора - 55 и ОДМВР Пловдив - 51 лица.

За периода 1-30 април 2024 г. са влезли в сила 358 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 134 - за престъпления по чл. чл. 279, 280 и 281 от НК - незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//