Лекарите чакат държавата да се заеме с контрола на профилактичните прегледи

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов

Ние сме лекари и който е дошъл с искане за профилактичен преглед, му е направен. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Думите му бяха по повод повторното повдигане на идеята за глоба на пациентите, които в рамките на календарната година не са посетили своя личен лекар. Въпреки че въпросната глоба е записана в Закона за здравето, в действителност тя не се налага.

Той посочи, че за медиците е било много важно, че изследванията и консултациите, които се правят според този профилактичен преглед, са извън регулаторен стандарт.

Брънзалов подчерта, че никъде по света лекарите не налагат глоби, а подават информация към институциите. Оттам нататък чрез националната здравна информационна система всяка институция може да си направи съответните анализи.

Той призова хората да отидат на профилактичен преглед при личния си лекар и посочи, че в тези прегледи са включени много важни изследвания и консултации, скринингови програми, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развитието на най-важните и социално значими хронични заболявания, които водят до смърт и се откриват в много ранен стадий.

Медикът е на мнение, че системата за профилактика може да заработи само чрез уведомяване на обществото. По негови думи задължителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при личния лекар.

Брънзалов посочи, че преди пандемията редовно е задължавал служителите си да търсят пациентите за профилактични прегледи и смята, че и останалите лични лекари трябва да го правят.

Той счита, че за да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK