Проучване: Байдън запазва малка преднина въпреки опасенията за възрастта му

Снимка: ЕПА, архив

Проучването е проведено сред 1 421 регистрирани гласоподаватели в цялата страна

Скорошно национално проучване за президентските избори в САЩ през 2024 г. показа в сряда, че при хипотетичен сблъсък между президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп 49% от регистрираните избиратели подкрепят Байдън, а 45% - Тръмп.

Въпреки това 67% от отговорилите на анкетата на университета Quinnipiac смятат, че Байдън е "твърде стар", за да бъде преизбран и "ефективно да служи" за още един мандат, за разлика от 57% от избирателите, които мислят това за Тръмп, който е на 77 години.

Само 34% са заявили, че Байдън има психическа годност да служи втори мандат, докато 48% смятат, че Тръмп е психически годен, посочи Си Ен Би Си.

Като цяло Тръмп получава по-високи оценки за възрастта, както и за умствената и физическата си форма, докато Байдън го превъзхожда по отношение на етиката, емпатията и темперамента.

Както Тръмп, така и Байдън се противопоставиха на опасенията относно възрастта и физическата им форма.

Байдън категорично отхвърли въпросите за възрастта си, включително на спорна пресконференция, на която защити паметта си след доклада на "Хър". Тръмп отговори на нападките на Хейли, като изтъкна когнитивните си умения, заявявайки че се чувства "на около 35 години".

Проучването показва също, че гласоподавателите до голяма степен подкрепят изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна, въпреки че тя е спряна в Конгреса. Сред анкетираните 56% са "за", а 44% - "против" предоставянето на допълнителна помощ.

Гласоподавателите са разделени по въпроса за предоставянето на допълнителна военна помощ на Израел във войната с Хамас и като цяло са леко против - 48% на 44%.

Въпросът за изпращането на помощ на американския съюзник става все по-спорен, тъй като някои законодатели изразяват хуманитарна загриженост относно последиците от израелската офанзива в Газа.

Проучването е проведено сред 1421 регистрирани гласоподаватели в цялата страна и е с допустима грешка от плюс или минус 2,5 процентни пункта. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK