Ученици от Разлог почетоха Деня на книгата с поезията на Благо Прангов

Снимка: СУ - Разлог

И в присъствието му...

На Световния ден на книгата, малката зала на читалището в Разлог се изпълни с учители, ученици, граждани – четящи хора, обичащи българското слово и творчеството на родения в Бачево писател, журналист и разложки учител Благо Прангов.

По инициатива на кмета на община Разлог Красимир Герчев, с подкрепата на дългогодишния приятел и съратник на писателя – учителя Стоян Дърпатов, на ръководството на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – учители и ученици, на Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.“, срещата с Благо Прангов  се превърна за пореден път в празник на словото.

Модератор на срещата беше зам. –кметът Гергана Костова, презентация за живота и делото направи библиотекарят Мария Караджова, кратки рецензии за книгите на Благо Прангов от велики български творци прочете Стоян Дърпатов, Афродита  Андреева развълнува всички с авторските си мисли за сборника „На крайчеца на лятото“.

„Стоя на крайчеца на лятото,

докрай света разбрал и неразбрал,

и втурквам се във лятото обратно

да изживя краткия си дял….”

С любими стихотворения, изпълнени от Неофит Крайнов, Цветиана Манова, Любима Фарфарова и Мариета Баханова - се даде старт на поетичната вечер, импресии прочетоха Велина Кулина и Росица Тумбева.

Дългогодишният съратник и приятел на Прангов – учителят-философ Стоян Дърпатов, припомни неоценимото богаство чрез мнението на писатели, общественици и журналисти.

„Личи си, че си топил писалката с кръв от сърцето си“ – пише Николай Хайтов до своя приятел Благо Прангов, а Иван Спасов описва поезията на Прангов като живота му: „Какъвто е в живота, такъв е Благо и в поезията – чувствителна душа, струна, опъната до крайност, поклонник на красотата, гражданин на своето отечество.“

Стоян Дърпатов поздрави всички със световния ден на книгата и направи мил жест към съпругата на Прангов като ѝ подари букет – с благодарност, че е до писателя 66 години.

„Ярко свети в Благо Прангов искрата на светите братя Кирил и Методий, той е с мисия на поет, който изплаква болките на родината, представена като ябълка в градината на Бога. Той е художник на словото и по Вапцаровски изповядва себе си с думи прости“ – сподели учителката Афродита Андреева своите мисли, а нейната внучка прочете любимото си стихотворение от поета.

Прангов благодари на всички и отговори на въпроси на учениците за своето първо стихотворение, написано на ученическо вестниче – пак за родината, за химна на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, за своите първи книги и вдъхновения.

Много цветя и трогателни думи на благодарност изрече директорът на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, библиотекарката Лена Павлова, която поздрави всички с празника на книгите – и автора и четящите хора в залата, ученици, съграждани и гости.

Приветствен адрес от кмета на община Разлог получи учителят Стоян Дърпатов – за вдъхновението и организацията на срещата, за цялостния му живот и дейност, посветени на духовността.

„Поклон, поете – написа в  приветсвен адрес и до Благо Прангов кметът на община Разлог Красимир Герчев, придружен с огромна кошница цветя. -  Благодаря Ви, че сте посветили живота  и книжовното си дело на родното Бачево, родния Разложки край и България. Вашите книги са съкровищница, която буди духа на всеки човек, търсещ духовни висини. Бъдете здрав и нека перото Ви е остро, чувствено, красиво и променящо – към добро човешките съдби.“

Срещата с Благо Прангов, посветена на световния ден на книгата, приключи с автографи, прегръдки, снимки за спомен с обичания писател на Разложкия край и България.

„На крайчеца на лятото се свеждат

герданиците от птици

и отвъд

завинаги под върховете снежни

годините, годините летят...“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//