Властите в Русия арестуваха стотици хора, отдали почит на Навални

Снимка: ЕРА/ БГНЕС

В близо 13 града бяха организирани импровизирани мемориали с цветя, свещи и послания към руския опозиционер

Над 400 души са били арестувани, докато са отдавали почит на Алексей Навални в Русия. Тези данни обяви групата за граждански права „ОДВ-Инфо“. Това е най-мащабната вълна арести от задържането на хиляда протестиращи срещу мобилизацията през 2022 г.

Междувременно и днес семейството на опозиционера не получи информация за тялото му, нито кога ще им бъде предадено, пише Нова тв.

Неизвестни в черни дрехи премахват цветята, които гражданите са оставили в памет на Алексей Навални. Минута след като си тръгват, още граждани идват и започват да оставят цветя на същото място. Подобно надлъгване имаше на много места в Русия. Властите полагат усилия да спрат почитането паметта на Навални. В повече от 30 населени места е имало спонтанно поклонение с цветя, свещи и послания към 47-годишния опозиционер, който почина в сибирски затвор.

На места полицията излизаше с абсурдни обяснения защо пътят към мемориалите е отрязан. В Екатеринбург някои от хората, които бяха спрени, дори не носеха цветя за Навални, а почитаха паметта на свои роднини.

За неудоволствие на управляващите, няколко чуждестранни посланици отидоха до мемориалите. Посланикът на Великобритания Найджъл Кейси поднесе цветя на Соловецкия камък в Москва. Посланичката на САЩ Лин Трейси дори коленичи пред снимката на Навални на същия монумент в столицата. Те не бяха притеснявани от полицията, за разлика от стотици граждани, които бяха арестувани, понякога след употреба на сила.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK