Стачка във Фонда за здравно осигуряване на Северна Македония

Снимка: Infomreja.bg

На протест излизат и студентите в Скопие

Служителите на Фонда за здравно осигуряване в Северна Македония излизат в стачка и ще се предоставят само неотложни услуги за гражданите, обявиха от Синдиката в здравеопазването в страната. Само един служител в районните служби ще отговаря за приемането на документи за спешни случаи.

Причината за стачката, според синдикалната организация, е възможността за намаляване на заплатите на служителите с 21 на сто и неясната позиция на Управителния съвет, който трябва да вземе решението.

Според синдиката ще бъдат засегнати около 800 служители на институцията, а намаляването на заплатите би означавало 25 процента от служителите да работят на минимална работна заплата, а 25 процента и на по-ниска от минималната работна заплата в страната.

„Служителите не са виновни за това, че ще им намалят заплатите, виновни са тези, които правят политиките. Очакваме разумните хора в Управителния съвет да вземат разумно решение и да не допуснат това да блокира функционирането на Фонда за здравно осигуряване, каза в интервю за Радио Свободна Европа Слободан Трендафилов, председател на Съюза на синдикатите в страната.

От Министерството на финансите на Северна Македония от своя страна съобщават, че само през миналата година заплатите във Фонда са увеличени с 25 на сто, а в тазгодишния бюджет няма средства за нов ръст, пишат медиите в Северна Македония. 

На протест излизат и студентите в Скопие, които са недоволни от забавеното изплащане на стипендиите и неефективната според тях работа на Министерството на образованието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//