"За" и "против" Стоянов протестираха в София, изтече протокол от разпит

Калин Стоянов при протестиращите/ МВР

Как замесените имена коментираха казуса с главния секретар на МВР

Един от протоколите от разпит на анонимен свидетел по случая с арестите в Агенция „Митници“ беше разпространен днес в медиите. 

В разпита  свидетел номер 3 разказва за познанството си с шефката на агенцията Петя Банкова и със Стефан Димитров, обвинени за организирана престъпна група. От думите на свидетеля става ясно, че той е служител на МВР, знае, че Стефан Димитров и баща му Марин се занимават с контрабанда, но контактува с тях, за да има информация. Запознал се и със сочения за контрабандист Паскал. 

Според източници на bTV свидетел номер 3 е главният секретар на МВР Жиков Коцев. Той е разпитван два пъти и според наша информация сега прокуратурата преглежда доказателствата, за да прецени дали да му повдигне обвинение.

Медията не успява да се свърже днес с Живко Коцев, оп информация от МВР той е в болничен.

В разпространения разпит свидетелят твърди, че отдавна работи в системата на МВР и работата му е да контактува с оперативно интересни лица. Става ясно още, че първо се е запознал с обвинения Марин Димитров, а след това със сина му Стефан Димитров. След това става ясно, че двамата са в приятелски отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

„Продължително време съм имал служебни отношения с г-н Бойко Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан, което потвърди информацията, че те помежду си са в трайно добри отношения. Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддържам контактите си с Марин и Стефан", казва свидетелят.

От разпита става ясно, че според този свидетел Стефан Димитров е имал близки отношения със служители на Агенция „Митници“, но е търсил по-близък контакт с Петя Банкова.

„Стефан знаеше, че аз се познавам с Банкова и ме е молил за провеждане на общи срещи с нея, но аз винаги съм се дистанцирал и съм отказвал подобен тип съдействие“, са други думи на свидетелят.

Засега само едната страна в процеса потвърждава, че анонимният свидетел е главният секретар на МВР – адвокат Людмил Ангелов.

Междувременно Софийският градски съд прекрати частното наказателно дело срещу Марин Димитров. От прокуратурата трябва да преценят сами кога да пуснат ново искане за задържане на Димитров или да определят друга мярка за неотклонение, тъй като той е в болница.

Междувременно край Министерството на вътрешните работи се проведе протест на гражданско движение БОЕЦ.

Недоволните искат оставката на Калин Стоянов, който е номиниран за служебен вътрешен министър.

Служители на МВР също излязоха на мълчалив протест, за да изразят подкрепата си към Стоянов. Те предпочитат той да запази поста си. Самият министър слезе при хората, като заяви, че няма да позволи да му се оказва натиск.

„Дойдох, за да благодаря и да поздравя колегите за силната подкрепа към мене“.

С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към  служителите от МВР, дошли да изкажат своето одобрение към него. Докато съм министър няма да позволя никой да ми нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставен, заяви още вътрешният министър пред събралите се служители от различни структури на министeрството.

А днес NOVA потърси всички споменати лица в сигнала на Денков.

Първо от Върховния касационен съд заявиха, че такъв сигнал при тях е получен. Предстои да се прецени дали ще бъде препратен на прокурор Талева. От кабинета на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов засега няма официален коментар. В сигнала си Денков заявява, че натискът бил с участието на градския прокурор на София Илиана Кирилова. Тя не беше открита за коментар.

На срещата според Коцев присъствал и заместник градският прокурор Христо Кръстев, който заяви: „Присъствал съм на среща. Но твърденията в сигнала на министър-председателя следва да се установяват не в медиите, а по законовия ред и от компетентния орган”.

На срещата бил и председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев, се твърди в сигнала. В коментар за той каза, че не е оказал натиск върху главния секретар на МВР и не е бил свидетел някой да му е оказвал натиск.

 

Калин Стоянов при протестиращите/ МВР
Калин Стоянов при протестиращите/ МВР
Нова телевизия
Нова телевизия

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK