Разрастват се пропалестинските протести в университети в САЩ

Снимка: БТА

Протестите се разпространяват и в Европа

Пропалестинският протест, тръгнал от Колумбийския университет на 17 април, заля не само САЩ, но вече се разпростира и в Европа.

Университетите са притиснати все повече с приближаващия край на семестъра и очакваните церемонии по дипломирането и завършването на учебната година, а полицията влиза във все по-сериозен сблъсък със студентите.

Броят на арестуваните в цялата страна вече е близо 1000. В Тексаския университет в Остин вчера най-малко 40 души са задържани. Служители за борба с безредиците влачат и изнасят един по един демонстрантите. Срещу протестиращите е използван лютив спрей.

Университетът на Южна Калифорния отмени церемонията си заради протестите. Напрежението в Харвард, Университета на Пенсилвания, Йейл и на още много други места продължава.

Към исканията си за прекратяване на всякакви финансови инвестиции на университетите в компании, които продават оръжия на Израел, студенти и преподаватели настояват сега и за амнистия  на арестуваните и  протестиращите.

Междувременно в Колумбийския университет се появи групов  иск от  еврейски студенти, в който  се твърди, че учебното заведение е нарушило  договора си, като не е осигурило безопасна учебна сред, настоява се за  бързи съдебни действия.

Правна група, представляваща пропалестински настроените студенти, настоява службата за граждански права на Министерството на образованието на САЩ да разследва спазването на Закона за гражданските права от 1964 г. за това как са били третирани студентите. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//