Кюстендил отбеляза 36 години от гибелта на алпиниста, поета и мечтателя Людмил Янков

Снимки: Община Кюстендил

Людмил загива само на 34-годишна възраст в любимата си планина Рила, в подножието на връх Камилата

Събралите се пред паметника на улицата на Людмил Янков притихнаха в минута мълчание и отдадоха почит към паметта на трагично загиналите на 17 април 1988 г. двама кюстендилци – героят от Еверест, поетът Людмил Янков и талантливият млад алпинист Стоян Наков.

Людмил загива само на 34-годишна възраст в любимата си планина Рила, в подножието на връх Камилата. На фаталния 17 април 1988 година героят е рамо до рамо с алпиниста Стоян Наков. Двамата падат от 200-метрова скала, след което тръгва лавина и ги затрупва. Сърцето на Янков спира там, където е биело най-силно през годините.

Венци и цветя поднесоха областният управител инж. Александър Пандурски, зам. - областният Мария Зарева, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметът Кристиян Иванчов, общински съветници, представители на политически партии и организации, туристи, граждани.

Туристически хор "Осогово“ изпълни песни, посветени на Людмил Янков.

Тъжно, красиво и с безгранична вяра в човешките възможности - така звучаха думите за Людмил Янков.

„Хора като Людмата, както го наричат неговите приятели, идват на света, за да ни припомнят кое е ценното. И дори да ги смятаме за безразсъдни авантюристи, които рискуват живота си заради едната идея, те ще продължават да горят с неугасимото огънче на първооткривателите. Именно тези хора, изкачили се на най-високите върхове, ни дават надежда, че всичко е възможно. Тези хора ни показват, че човечеството не бива да се отказва от мечтите си и свободата си“…..

Събралите се пред паметника на Людмил Янков си припомниха вдъхновяващите думи, които той написа в книгата си „Мечта отвъд долините":

"Създадени сме да тръгваме и да се завръщаме, да се стремим нанякъде неспокойни и търсещи и отново да преоткриваме себе си в очите на бащите, децата и приятелите. Имаме нужда от върхове, за да се спускаме и да узнаваме отново цената на скъпите ни неща".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK