Работна група обсъжда изваждането на прокуратурата от ненаказателни дела

Снимка: МП

След приключването на анализа членовете на групата ще предложат законодателни промени в съответната нормативна уредба

Работна група в Министерството на правосъдието (МП) анализира действащата нормативна уредба, която предвижда участието на прокурор в дела извън наказателното производство. След приключването на анализа членовете на групата ще предложат законодателни промени в съответната нормативна уредба, съобщават от правосъдното министерство.

Това стана ясно на заседание на групата, ръководена от зам.-министър Георги Николов, негов заместник в тази дейност е зам.-министър Бисерка Цанева. В състава влизат върховни съдии и прокурори, ще бъдат привлечени и преподаватели от СУ. Целта е действащото законодателство да отговори на последните изменения в Конституцията, които ограничиха участието на държавното обвинение в ненаказателни дела. Според новите правила прокурорите оспорват незаконосъобразни актове пред съда, ако това е предвидено в закон и при същото условие участват и в други дела „в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила“.

Участието на прокурора в тези случаи е ясно нормативно уредено по граждански и търговски дела, е преценката на работната група. Не така обаче е с производствата с административен характер, където участието на прокурор е разписано в близо 200 закона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//