Парк "Македония" в Благоевград има три варианта за развитие

Снимка: Infomreja.bg

Кметът представи своята управленска програма пред ОбС

Кметът на Благоевград представи пред местния парламент управленската си програма за мандат 2024 – 2027. Законът предвижда до 3 месеца от встъпването на градоначалника в длъжност да посочи набелязаните от ръководството задачи, цели и проекти.

Като големи теми Методи Байкушев очерта изградената система за управление на отпадъците и парите в хазната… и липсващите такива.

Има неща, които не са добре помислени и системата за отпадъци не функционира в цялост, а се управлява на парчета. Предизвикателството пред нас е да сложим ред в тази система чрез европейски програми и възможностите за корекции. Предстои ни сериозна експертна работа за това как можем да направим отделните емитенти да заработят заедно и да бъдат управлявани. Ще ползваме външни експерти. Това е най-голямата тема пред града и чисто финансово. Важно е и започването на работата на анаеробната инсталация, която работа отнема огромно количество от нашето време – свързана с преглеждане на документация.

Второто предизвикателство е финансовата дисциплина и бюджетирането, и управлението на дълга.

Един огромен заем за Общината вече е взет, сега ние ще официализираме това и ще отговорим максимално прозрачно пред гражданите, каза Байкушев относно 51 млн. лв. дефицит.

Добрите новини според кмета са сериозните средства предвидени от държавата – 50 млн. лв. за проектиране и реализиране на нови обекти.

Ако имаме стабилност на централната власт, толкова пари ще имаме допълнително още толкова. Трябва да имаме проектна готовност. Започва и кандидатстването по програма „Развитие на регионите“, по която имаме възможност за кандидатстване за десетки милиони. До края на годината ще трябва кандидатстваме с прокати, които можем да изпълним до края на мандата. Трябва да имаме административен капацитет за изработването на проекти, но и да имаме обществен контрол за изпълнението им.

Имаме резерви в управлението на общинската собственост и общинските дружества. В тази точка Байкушев засегна таксата за синята зона и приходите, които носят дружествата.

Отново кметът говори за връзката между образованието и бизнеса в Благоевград, която е една от основните цели, поставени още в предизборната кампания на Байкушев.

Той заяви, че също така културните институти ще заемат още по-голяма част в културната програма на Благоевград.

Успяхме да убедим МФ, че Ансамбъл „Пирин“ и бе отделена сума в държавния бюджет, в момента се разработва стратегия, по която да бъде разпределена между бившите държавни ансамбли, които в момента се издържат от общините, каза Байкушев.

През този мандат ще започнем с цялостно изменение на ОУП и разработване на ПУП-ове за изграждане на градинки, детски площадки, допълни кметът.

Относно проекта „Древна Скаптопара“ Байкушев заяви, че това е потенциален проект, който ръководството обмисля дали да разработи.

По отношение на парк „Македония“ Байкушев припомни, че МРРБ си иска терена и със заявено намерение, че паркът ще бъде върнат след това, ако Общината си го поиска. Имаме работна група, която говори с представители на Министерството, и да получи уверение, че наистина ще бъде върнат. Идеята е да предложим връщане и едновременно поискване на парка – в една процедура. В парка има заявено искане за разрешение на строеж на хайтех парк, но за това трябва обществено обсъждане – дали проектът да се довърши (което се обжалва от Областната управа), дали да се доизгради с детски площадки, или да се изгради ново училище там.

Байкушев коментира и побратимяването на Благоевград с други градове, така че това сътрудничество да е с цел черпене на идеи и потенциал за развитие на града ни, а не плащане на командировки.

ПОВЕЧЕ ЗА УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА НА КМЕТА ВИЖТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK