Предложение: Ансамбъл, галерия, опера и Биг Бенд - Благоевград да имат самостоятелен бюджет

Снимка: Infomreja.bg

Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия може да станат културни институти

Кметът на Благоевград Методи Байкушев внесе предложение до ОбС за преобразуване на Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градската художествена галерия от общински звена в културни институти с предмет на дейност създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на музиката, танца, фолклора, и опазване на културно-историческото наследство.

Ако бъде прието предложението, тези институти ще имат самостоятелен бюджет и ще определят сами своите задачи и структура, съобразно предмета на дейността си.

Едно от основните предимства на преобразуването е, че културните институти ще могат да кандидатстват с проекти и да получават финансиране по Закона за развитие на културата  и различни оперативни програми за осъществяване и развитие на дейността си, както и да получават субсидии по Закона за закрила и развитие на културата.

Кметът предлага размерът на субсидията за всеки от общинските културни институти да не e по-нисък от този през предходната година, независимо от реализираните приходи от дейността им, но при размер на разходите не по-нисък от размера на определените в бюджета за тази цел през предходната година.

Такива културни институти в община Благоевград, финансирани въз основа на стандарти за делегирани държавни дейности към момента, са Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Д. Талев“.

Предложението ще бъде подложено на гласуване на редовно заседание на Общинския съвет в края на месец март.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK