Над 100 младежи от Гоцеделчевско се записаха на курс за командоси

На снимката долу: подп. Костадин Мечкаров и проф. Юлий Абаджиев, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Регионален център за обучение на командоси стартира своя дейност от тази събота в Гоце Делчев. Това е първият обучителен център, създаден в България по идея на Съюза на българските командоси, Международната бодигард асоциация и Националната гвардия български командоси. "Със заповед, подписана лично от мен, за директор на новото учебно звено е назначен подполковник Костадин Мечкаров от Гоце Делчев, който е един от нашите най-отговорни и активни членове“, коментира за ИНФОМРЕЖА председателят на СБК проф. Юлий Абаджиев, който заедно с председателя на Международната Бодигард Асоциация мастер Симо Захопулус и действащи командоси участва в изготвянето на списъците и първоначалните медицински прегледи на многото желаещи курсисти от целия Гоцеделчевски регион.

„Повече от 100 пълнолетни момчета изявиха желание да преминат през този курс, който стартира от 26 ноември и ще продължи три месеца. Обучението ще започне, след като кандатите представят необходимите документи и медицинските заключения на личните лекари и други специалисти за физическото и психичното им здраве. Наложи се да върнем около 40 младежи, тъй като не очаквахме интересът да е толкова голям“, заяви директорът на Регионалния обучителен център за командоси в Гоце Делчев подп. Костадин Мечкаров. Той поясни, че обучението ще се води от действащи командоси, членове на съюза и профилирани в тази сфера специалисти.

Обучението се състои в няколко направления, които курсистите ще трябва да усвоят и усъвършенстват – специализиран ръкопашен бой, боравене с късоцевно оръжие и приложна борба с него, мерки за безопасност, обучение на охранители за персонална и обектона охрана, действия при възникване на кризисни ситуации, както и подготовка за оказване на неотложна медицинска помощ.

„С една дума искаме да подготвяме мъже, които здраво да стоят в обществото и на които семействата им могат да разчитат. В България липсва подготовка на населението за адекватни реакции при екстремни ситуации. Не може да се разчита само на институциите, а и на добре обучените граждани, които да са в тяхна помощ“, смята подп. Мечкаров.

Според него целта на това обучение е и да се пропагандират сред младежите възможностите и достойнствата на професията „командос“, за да се формира у тях желанието за професионална реализация в редовете на въоръжените сили, МВР, специалните служби и другите правоохранителни органи.

Председателят на Съюза на българските командоси проф. Юлий Абаджиев обясни, че обучението е платено и тримесечният курс ще струва на всеки курсист 420 лева. Парите ще се внасят разсрочено, на вноски. В края на курса всеки участник, който е преминал успешно през обучението, ще получи сертификат и диплом. Това ще даде на младежите предимство при кандидатстването им за работа в силовите стуктури, армията, полицията.

„Смятам, че създаването на едни такива курсове във всички регионални центрове в страната ще бъде стъпка в правилната посока. Изискванията  към курсистите са да бъдат физически и психически здрави, да са над 18 години и да не са осъждани. Няма ограничение за пол, а пределната възраст е 50 години. Предвиждаме скоро да открием офис в Гоце Делчев, а в съседните общини и населени места ще има командири на групи“, обясни проф. Абаджиев.

Проф. Юлий Абаджиев, който е и вицепрезидент на Световната научна академия по комплексна безопасност в Русия, е убеден, че трябва да има закон за националната гвардия, поради която необходимост от съюза подготвят законопроект.

 

КОМЕНТАРИ

Механикът10:57 - 20.08.2012
Никой не е тръгнал да произвежда командоси,а школа за усвояване на част от техните умения и "ДИСЦИПЛИНА",която по писанията Ви е непознато нещо за повечето от Вас!!! Освен умения на командоси, които да се справят в трудни ситуации за спасяването на човешки живот, младежите ще бъдат посветени и в някои от тайнствата на бойните изкуства, като в програмата е предвидено да имат и часове по теория. "Надявам се да се научим на дисциплина, мъжество, коректност и отговорност. Надявам се много от нашите обучени момчета да бъдат наети на работа като професионални охранители, а за други обучението в регионалния център за подготовка на командоси да се окаже трамплин за успешно кандидатстване в спортни, полицейски, военни и други учебни заведения. Всички курсисти ще положат изпити, като успешно представилите се ще получат дипломи и сертификати. Моята лична амбиция е от нашите курсисти да направим истински мъже, които в живота да бъдат полезни, освен на себе си и семействата си, то и на обществото. Иска ми се наред с всичко да възпитаме у тях дух на сигурност, почтеност, родолюбие, търпимост и гражданска позиция”, заяви подполковник Костодин Мечкаров.
стоил15:54 - 04.06.2012
Ако има някой, който прави нещо за хората в този стоящ надалеч от полезрението на софиянци и в по-малка степен на другите по-голями градове, тва е Г-н Мечкаров. Той върши нещо много важно за съхраняване на българщината чрез подготовката на отлични кадри. Така е, господа и дами привилегровани от по- по- центъра - И в периферията трябва да има школи на ниво. Не само в София, дето гълта като ненаситна курва данъците ни та пак не и стига.
Мартин Кацаров19:03 - 22.01.2012
Вижте сега! Това не е пародия! Това не са и командоси! Това са младежи, които посещават курс за Специализирано обучение. Половината от тях дори не знаят, защо са там, но това е отделен въпрос. Моля да не се дават мнения за командоси, защото повечето, които сте писали коментари, дори не знаете реалното им предназначение. Чули сте, че са бойни машини с много яка дисциплина, но нищо повече.
Бръмбар09:56 - 29.11.2011
Нали се сещате, че организаторите не ги интересува наркоман ли е някой или не и кой какво и колко ще научи от курса? Намерили са начин да точат пари от прости хорица с болната амбиция да са истински (мутрифицирани) "мъжаги".

FACEBOOK