Тържествено отбелязаха традиционния китайски Празник на фенерите в ЮЗУ

Снимки: ЮЗУ

Празникът на фенерите бележи края на празненствата за Китайската нова година

Вчера в Класна стая „Конфуций“ към Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе тържество по повод Китайската нова година и традиционния китайски Празник на фенерите.

Официални гости на празника бяха професор Лиу Сиумин, директор на Институт „Конфуций“ – София, и д-р Янг Тян, началник на отдел „Образование“ в посолството на Китайската народна република в България.

Празникът беше официално открит от доц. д-р Радослав Цонев, декан на Филологическия факултет, който благодари на специалните гости, на асистент Христина Думбанова и преподавателката по китайски език Ли Бо за подготовката по провеждането на тържеството, на момичетата от Пиринския танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград, чийто художествен ръководител е докторантът във Филологическия факултет Борислав Мутафчийски, на българските студенти, които изучават китайски език, на специализантите от Китай, които усъвършенстват българския си език в университета, на студентите и преподавателите от Филологическия факултет и Факултета по изкуствата към Югозападния университет за тяхната помощ при организирането на събитието, на всички присъстващи гости.

Много сърдечни думи бяха казани от проф. Лиу Сиумин и д-р Янг Тян, които говориха за отличното сътрудничество между Институт „Конфуций“, посолството на Китайската народна република в България и Югозападния университет „Неофит Рилски“. За възможностите български студенти да продължат обучението си в Китай и китайски студенти да учат и специализират в Югозападния университет. За годишните стипендии, които посолството на Китайската народна република в България дава на най-изявените български студенти по китайски език в ЮЗУ „Неофит Рилски“.  

Събитието беше отбелязано с богата и изключително интересна програма. Празникът на фенерите бележи края на празненствата за Китайската нова година. На този ден хората се събират със семействата си, хапват топки от оризово брашно с различен пълнеж, пускат фенери и отгатват гатанки.

Празникът обедини приятелите на България и Китай и ги превърна в семейство. Програмата включваше модно ревю на традиционни китайски и български носии, рецитал на китайски и български поеми, песни и традиционни танци, характерни за двата народа, както и томбола с награди за гостите на събитието. На изключителен интерес се радваха и доброволците от Филологическия факултет, които приготвяха традиционен китайски чай, предизвикваха гостите с отгатване на гатанки, калиграфия, игри и много други забавления. Празникът продължи и след края на програмата, което още веднъж показа интереса на благоевградчани към китайската култура и обичаи.

Веселата и топла атмосфера спомогна за затвърждаване на връзката между китайските и българските традиции, а Югозападният университет ще продължава да бъде мост на приятелство между България и Китай не само с организирането на такива празнични събития, но и с целогодишните безплатни курсове по китайски език за гражданите на Благоевград и гостите на града, както и с безплатния прием в специалността „Педагогика на обучението по български и китайски език“ в университета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK