Бившият шеф на ГДБОП е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Снимка: БГНЕС

В момента тече "комплексна проверка" на Дирекция "Вътрешна сигурност"

Бившият ръководител на ГДБОП Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития Мартин Божанов - Нотариуса. Информацията е потвърдена официално от пресцентъра на МВР за "Свободна Европа".

От полицията уточняват обаче, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод. На този фон е налице и неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса. Обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите по предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

В момента Янев работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството.

"Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка", гласи отговорът на МВР.

Припомняме, че именно докато Янев е ръководел ГДБОП там е бил направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е била назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. Тя е служител на службата и в момента, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г.

От МВР добавят, че в момента тече "комплексна проверка" на Дирекция "Вътрешна сигурност", чиято основна цел е "установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов". Подробности за нейния ход не се уточняват.

Дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията отново остава неясно и МВР отказва да потвърди официално. Такива непотвърдени данни са достигнали до Антикорупционния фонд (АКФ).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK