Кирил Петков: ГЕРБ е в пълна координация с ДПС, това е реалността

Снимка: Infomreja.bg

Притеснява се "Лукойл" да не попадне в ръцете на офшорка

"Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност", заяви Кирил Петков пред Дарик радио.

"Нашите критици казват "голямата промяна направихте", от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия. Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура - това е наистина факт.

Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват "ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков.

И отбеляза, че "тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: "Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Той коментира, че ако се стигне до сделка за "Лукойл", една опасност, която не иска да се случи, е да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият купувачи, които българското общество да не ги знае.

"Едните може да са скрити руски купувачи, ужким през западен инвеститор. Другият вариант е да са някакъв консорциум с някакви скрити български купувачи с неясни капитали, с някакви чужди скрити купувачи с неясни капитали зад някаква офшорка", посочи Петков.

"Това си е частна сделка, "Лукойл" има пълен избор на кого да го продаде, но аз искам собственикът да се знае, да бъде с добра репутация, и ако може, да има даже компонент, в който законът за корупцията в чужбина е сложен за масата, така че да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри", допълни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK