В ЮЗУ бе представена изложбата „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“

Снимки: ЮЗУ, Благоевград

Експозицията ще бъде във фоайето на Първи корпус до 24 септември 2023 г.

Изложбата „Българският жестов език – пълноценно общуване за всички“ беше представена в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тя е организирана от Столична община с подкрепата на организации на глухата общност по повод Международната седмица на глухите.

Инициативата е на общинския съветник Анна Стойкова, председател на Консултативния съвет за прилагане на Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ) в Столична община. Основната ѝ цел е да представи добрите практики в комуникацията и административното обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, а също така да запознае студентите с темата и да привлече активност от тяхна страна по различни социални казуси.

Събитието бе открито от гл. ас. д-р Светослава Съева, дългогодишен специалист в областта, чиято работа е тясно свързана с образованието, комуникацията и социализацията на хората със слухови нарушения. Тя благодари на организаторите и отправи апел за повече съпричастност към хората със специални потребности. „Глухотата се категоризира като невидимо нарушение. Това означава, че не е възможно по външните белези да разберем дали един човек чува или не. Именно тук следва да се случи промяната – нека глухотата бъде невидимо нарушение, но да направим глухите хора вече видими за нашето общество“, каза още д-р Съева.

Анна Стойкова отправи благодарности към ръководството на Югозападния университет за съдействието  при организацията за представянето на изложбата. Тя подчерта, че е необходимо младите хора да се ангажират с важни за обществото каузи и да работят не само за равнопоставеност, но и за достъпност за всички социални групи.

Събитието продължи с изпълнение на талантливите артисти от групата за синхронно пеене „Жестим“, които получиха заслужени аплодисменти за своите композиции.

Специални гости на представянето на изложбата бяха Александър Мацурев –заместник областен управител на област Благоевград, Емилия Халилова – директор Дирекция „Социална и жилищна политика“ в община Благоевград, Красимира Жечева – председател на РО на СГБ, Росица Караджова – председател на Младежката организация на глухите хора в България, доц. д-р Янка Стоименова – декан на Факултета по педагогика, проф. д.н. Васил Марков – декан на Факултета по изкуствата, проф. д-р Емил Куков – ръководител на катедра „Изобразително изкуство“, проф. д-р Пелагия Терзийска, ръководител на катедра „Управление на образованието и специална педагогика“, представители на различни институции и неправителствени организации.

Експозицията ще бъде разположена във фоайето на Първи учебен корпус до 24 септември 2023 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK