Елешница посрещна Великден с многовековната си кукерска традиция

Снимка: Infomreja.bg

Христос воскресе!

Елешница отново изгони злите духове навръх Възкресение.

В първия ден на Великден между Рила и Пирин заехтяха звънци, кожи като коприна се понесоха из центъра на селото, а зурни и тъпани веселиха мало и голямо.

Най-светлият празник бе отбелязан с многовековна традиция, която от цяла България се изпълнява единствено в разложкото село.

Кметът на общината – Красимир Герчев, отправи приветствие към всички присъстващи, пожелавайки им здраве и никога ентусиазмът у тях да не стихва, за да пребъде обичаят.

Трите махали дефилираха, всяка група имаше 30 минути на разположение, за да покаже завидни умения в хорото и кукерството.

Сред участниците осезаемо бе присъствието на банскалии, на гости – участници от Трети квартал в Благоевград, и на моми и момци от Разлог.

Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.

Площадът на Елешница и тази година едвам побра зрителите, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90-годишни го превърнаха в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, но преди това сцената окупират талантливите самодейци.

Карнавалните шествия се водят от млади майки с няколкомесечни бебета – бъдещето на селото, следвани и „охранявани” от страховити кукери, след тях – групата на артистите и се нарежда неизменно пъстрото, красивото, темпераментно елешнишко хоро! Всяка хоро – от по стотина души!

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//