Босна и Херцеговина отбелязва 32 години от независимостта си

Снимка: БТА

Отделянето от бивша Югославия става след референдум

Босна и Херцеговина отбелязва днес 32 години от референдума, след който беше обявена независимостта на страната, съобщават босненските медии.

Въпросът на референдума беше „Искате ли суверенна и независима Босна и Херцеговина, държава на равноправни граждани, хората на Босна – мюсюлмани, сърби, хървати и представители на други народи, които живеят в нея?“, припомня босненската национална телевизия БХРТ. Над 2 милиона души излизат на референдум, което представлява 63,6 от населението. 99,7 процента гласуват за независимост от Югославия срещу само 0,3 процента против. Резултатите от референдума са приети на 6 март 1992 г. в парламента на Босна и Херцеговина.

Резултатите от референдума позволяват и международното признаване на Босна като независима държава.

Страните членки на Европейската общност признават независимостта на Босна и Херцеговина на 6 април 1992 г., отбелязва босненската редакция на регионалната телевизия Ен 1. САЩ признават страната един ден по-късно, а на 22 май 1992 г. Босна става пълноправен член на ООН.

Босненският парламент решава на 28 февруари 1995 г., че 1 март ще се празнува като Ден на независимостта на Босна и Херцеговина. Указът за закон, с който 1 март се обявява за държавен празник, е подписан от председателя на Председателството Алия Изетбегович на 6 март 1995 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK