България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект

Снимка: МОН

Тя ще се проведе следващото лято в Бургас

България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе следващото лято в Бургас. Само няколко седмици след обявяването ѝ, за участие вече са се записали отбори от 15 държави, както и представители водещи световни университети.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския отбор по киберсигурност в Министерството на електронното управление.

Отборът е съставен от ученици и младежи на възраст от 14 до 25 години. Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „EU Cybersecurity Challenge“, организирана от ENISA (Агенцията на ЕС за киберсигурност) и се представиха успешно, заемайки 19-о място при своя дебют.

„Вашето представяне е не само успех на това европейско състезание, а и възможност за развитие в България на професиите на бъдещето. Поздравявам Ви за всичко това, което правите и се надявам, че в бъдеще това ще е и Вашият професионален път“, обърна се министър Цоков към състезателите. По думите му именно с информационните технологии, киберсигурността и изкуствения интелект са свързани много от професиите на бъдещето.

Той припомни, че в годините назад България е била учредител на много международни олимпиади и състезания. Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 г. в Правец. Предстои страната ни да бъде домакин и на първата световна олимпиада по изкуствен интелект, а също така е инициатор на учредяването на европейска олимпиада по гражданско образование. „Можем съвместно да работим и по иницииране на международно състезание по киберсигурност“, каза още министърът.

Проф. Цоков подари на отбора по киберсигурност лаптоп, на който състезателите да се подготвят за участие в следващи олимпиади и им пожела много бъдещи успехи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK