Ивелина Дундакова: България има готовност за присъединяване към Шенген

Снимка: МВР

Заместник - министърът взе участие в Годишната конференция на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства

В рамките на форума, организиран от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, зам.-министър Дундакова открои две основни теми -  присъединяването на България към Шенген и предизвикателствата пред националната сигурност, съобщават от Министерство на вътрешните работи.

„Страната ни има готовност за присъединяване към шенгенското пространство и целта ни е постигане на положително решение на заседанието на Съвета за правосъдие и вътрешен ред през декември“. МВР работи много активно за постигането на тази цел, която е и национален приоритет.  По думите на заместник-министъра, страната ни е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенген, което беше потвърдено още през 2011 г. в Заключенията на Съвета относно приключването на процеса на оценка на състоянието на готовност на България за изпълнение на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген. Готовността на България беше потвърдена и с няколко резолюции на Европейския парламент, последната от които през юли 2023 година. „Въпреки усилията ни, към момента не е налице единодушие в подкрепата на разширяването заради  резервирани позиции на Нидерландия и Австрия, отбеляза заместник-министърът. Тя уточни, че успешните ни резултати ще бъдат представени по време на предстоящата визита във Виена на 4 октомври, когато министърът на вътрешните работи ще бъде част от делегацията на премиера акад. Николай Денков. Страната ни продължава тясната координация с Румъния, за да се гарантира, че двете страни ще се информират взаимно за всички инициативи в диалога с европейските институции и скептичните държави членки. Провеждат се редовни срещи на политическо и експертно ниво, на които се обсъждат компенсаторните мерки след отпадане на контрола по вътрешните граници. Предстоят и разговори по прилагането на Споразумението за трансгранично полицейско сътрудничество с оглед осъвременяване на инструментите за взаимодействие. След  вчерашното заседание на Съвет ПВР, където вътрешният  министър Калин Стоянов проведе среща със своя испански колега, очакванията ни са Испанското председателство да даде ясен сигнал за значимостта на въпроса и да го постави за разглеждане на заседанието през декември с цел постигане на положително решение от Съвета.

В сферата на националната сигурност основното предизвикателство е мигрантският натиск, посочи заместник-министър Дундакова.  Тя заяви, че ефективната борба в тази област е първостепенен приоритет за България. Прилагаме комплекс от мерки за превенция, които включват по-добър обмен на информация в реално време, планиране на съвместни операции и ефективно наказателно преследване. Друг приоритет продължава да бъде ефективното противодействие на тежката и организирана престъпност във всичките й проявления - производство, разпространение и трафик на наркотици, трафик на хора, огнестрелни оръжия, пране на пари, престъпленията с ДДС и акцизни стоки и др. В този смисъл зам.-министърът високо оцени ефективната подкрепа на европейските агенции, най-вече Европол, Фронтекс и еu_LISA.

Не на последно място, зам.-министър  Дундакона отбеляза и основното предизвикателство - войната в Украйна и последиците от нея за вътрешната сигурност. Към момента не наблюдаваме значителни промени в картината на престъпността в България. Независимо от това, на национално ниво сме създали съответната организация за редовен мониторинг на развитието на заплахите, произтичащи от войната и имаме готовност своевременно да реагираме при евентуални промени, коментира заместник-министърът.

На Годишната конференция на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства на Република България присъстваха президентът Румен Радев, премиерът акад. Николай Денков, както и извънредните и пълномощни посланици, постоянните представители в международните организации и генералните консули на България, представители на изпълнителната власт – министри и заместник-министри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK