Кметът на Кюстендил за бюджета: Той е балансиран и изпълним

Снимки: Infomreja.bg

Вижте какво предвиджа бюджета и иновациите

Бюджетът на община Кюстендил за 2024 г. ще бъде в размер на 101 110 000  лв., като отделно от него има един унаследен дефицит в размер на 6 305 000 лв. Приходната част на бюджета се формира от местни дейности и държавно делегирани. Местните дейности за тази година като приходи са планирани в размер на 19 432 696 лв., като останала част от средствата идват от държавата. Това обяви на пресконференция кметът  Кюстендил, инж. Огнян Атанасов.

Данъците, които планираме да бъдат събрани през тази година са 7 981 000 – имуществени данъци /данък върху недвижими имоти, данък МПС, данък за придобиване от дарения и туристически данък/  и 150 000 лв. са от патентен данък, тоест 8 100 000лв. са заложените приходи от данъци.

„Смятам, че бюджета, който сме направили е балансиран и не на последно място е изпълним. Залагаме реални приходи, които могат да бъдат събрани, а не се надуват, както е правено в много от случаите преди. Бюджетът е изпълним и консервативен“, обясни още кметът.

Той посочи, че новостите, които идват с бюджета е създаването на Фонд „Култура“, който ще бъде с ясни критерии за разходване на финансирането, както и създаването на Фонд „Местни инициативи“. Предвижда се и перо „Стипендии“, средствата от които ще бъдат давани за лекари, решили да работят в кюстендилската болница и да останат да живеят в Кюстендил.

Акцент ще бъде и ремонтът на общински жилища, които са в крайно лошо състояние и в момента не могат да бъдат използвани.

Кметът посочи и по-значимите инвестиции на територията на град Кюстендил

Изграждане на новата канализация по улица „Спартак“, предстои изграждане на разрешително за строеж

Основен ремонт на улица „Шейново“, от улица „Людмил Янков“ до улица „Сливница“ и основен ремонт на улица „Демокрация“ от улица „Гороцветна“ до улица „Хаджи Йоаким“

Предвиждаме да започне благоустрояване на входовете на Кюстендил

За лесопарк „Хисарлъка“ са предвидени средства за възстановяване на осветлението по алеята на любовта, ремонт на сградите на белодробното училище и направата на спортна площадка, и облагородявана.

Акцент са и малките населени места, които за първи път ще имат бюджети, които ще могат да се ползват от кметовете на кметства. Финансовият ресурс ще бъде в размер на 6 хил. лв. за големите села и 3 хил. лв. на годишна база за по-малките населени места. Бюджетът ще се отпуска на два пъти, през шест месеца. Ако има кмет, който не желае да си отчита разходите или не ги отчита неправилно, за второто шестмесечие няма да получи средства.

Акцент в малките населени места ще бъде и поддръжката на сградния фонд. В капиталови разходи са предвидени основни ремонти на покрива на училището в Копиловци, покрива на училището в Пиперков Чифлик, читалището в Жиленци, покрива на читалището в Шишковци, покрива на читалище в Драговищица, сградата на кметството в село Соволяно и сградата на кметството в село Нови Чифлик.

Всичките тези покриви са в много лошо състояние и за тях са предвидени средства за направата на основен ремонт. Целта е тези сгради да се запазят и да започнат да се използват, уточни инж. Атанасов.

Община Кюстендил въвежда две иновации

На територията на община Кюстендил въвеждаме две иновации. Първата е свързана с ангажимента на всички общини да приемат нови такси за смет, тоест логиката е, който генерира отпадък, той плаща.

За да знаме как се случват нещата и за да имаме реална основа, на която да се мисли , ние ще оборудваме два от нашите сметоизвозващи камиони със система, която ще измерва точното количество генерира отпадък. Чрез датчик ще се знае във всяка една къща или бобър към блок какво количество отпадък генерира. Остава да се разреши въпросът как ще се заключват съдовете, за да не възникват междусъседски конфликти, обясни кметът.

Втората иновация е закупуването на професионална косачка робот, която ще се използва в площите на парк „Галерия“. Тя самостоятелно ще коси парка, може да работи в студ, в пек, в мрак 24 часа. Сама се зарежда и сама се почиства.  

Относно предприятията и услугите, които предлага Община Кюстендил:

ОП „Управление на общинските имоти“ -  ще се оптимизира работата на общинската охрана и ще бъдат възстановени пешите патрули. Ще бъде направен и нощен патрул, тъй като до този момент общинска охрана работи до 22 часа.

Другото, което ще бъде направено е въвеждане на синя зона, която е по решение на ОбС – Кюстендил. Имаме необходимото оборудване, трябва времето да позволи, да се разчертаят местата и синята зона да стартира. Тя ще въведе ред в Кюстендил, защото всички знаят за проблема с паркирането в града, каза още кметът.

ОП „Обреден ден“ -  там ще бъде създадена мобилна услуга за изкопаване на гробни места по селата. Към момента има голям проблем, като хората биват изнудвани да плащат суми от 300 лв. за изкопаване на гробни места. Това са суми непосилни за нашите съграждани. Поради тази причина ще създадем мобилни услуги на адекватна цена.

ОП „Чистота“- връщаме озеленяването в структурата на общинското предприятие и то ще се нагърби с поддръжката на целия град, без договор с външна фирма. През изминалите години за 9 месеца имаше договори за поддръжка на зелените площи в размер на 720 000 лв. Тези пари ще се дават в ОП „Чистота“ и ние ще си поддържаме абсолютно всички зелени площи.

С един добър мениджмънт и добър контрол смятам, че ще успеем, увери инж. Атанасов.

Възнаграждения в администрацията и общински предприятие:

Възнагражденията в общински предприятия ще бъдат увеличени с 10%, а възнагражденията на работещите в общинска администрация ще се повишат с близо 20%. „Общинска администрация трябва да навакса ръста на минималната работна заплата и тези хора да получат по-адекватно възнаграждение. Работещите в общинска администрация не получават клас прослужено време, но работещите в общински предприятия получават. Това е причината да увеличим с 20% заплатите в администрацията и с 10% в предприятията“, обобщи инж. Огнян Атанасов.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK