Рашидов се извини, че обидил жертвите на насилие от трибуната

Снимка: 24 часа, Румяна Тонева

Извинението бе предхождано от скандал в социалните мрежи

Скандални думи на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов в почивката на заседанието на парламента за промените в Закона за домашното насилие предизвикаха възмущение. И закани за протести, ако Рашидов не подаде оставка.

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна“, се чува да казва Рашидов.

Думите му са отправени към зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова при почивка на заседанието, когато се предполага, че микрофоните не работят. Оказа се обаче, че тези на председателската катедра са включени и думите на Вежди Рашидов влязоха в преките телевизионни предавания на парламентарното заседание.

Репликата на Рашидов веднага предизвика скандал в социалните мрежи.

"Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още!

С тези думи показвате какво е недопустимо да се изрича от най-високата трибуна! Да не говорим, че ги изричате по време на обсъждането на промени, предложени и от Вашата парламентарна група.

Ние никога не сме очаквали нещо различно от Вас – отношението към дълбоките обществени проблеми винаги е било такова. Затова няма закони и работещи институции. Затова от началото на годината са били убити 12 жени – но Вие ги наричате по друг начин, нали? И те ли влизат в изречената по-нагоре квалификация или са само изнасилените?

Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея!

ВЕЖДИ РАШИДОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!", обявиха на фейсбук страницата си от "Български фонд за жените".

Тази вечер в 18 часа бе свикан протест заради думите на Вежди Рашидов.

Малко по-късно следобед от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха извинение от страна на депутата Рашидов.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент.

Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", се казва в извинението на Вежди Рашидов. /24 часа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK