Болсонару прекарал 2 нощи в унгарското посолство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бразилската полиция не би могла да арестува политик, отседнал в чуждестранно посолство

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал две нощи в унгарското посолство в Бразилия миналия месец, съобщава "Ройтерс".

Това се е случило само дни, след като федералната полиция конфискува паспорта му и арестува двама бивши сътрудници по подозрение в заговор за преврат, каза адвокатът на Болсонару в понеделник.

Престоят в унгарското посолство на 12-14 февруари беше оповестен за първи път от New York Times въз основа на запис от охранителна камера от вътрешността на посолството.

Разкритията повдигат въпроси относно плановете на бившия президент, тъй като срещу него се водят множество криминални разследвания в Бразилия и няколко членове от вътрешния му кръг вече са в затвора.

Бразилската полиция не би могла да арестува политик, отседнал в чуждестранно посолство.

Адвокатът на Болсонару Фабио Вайнгартен заяви в социалните медии, че бившият президент е прекарал два дни в унгарското посолство, "за да поддържа контакт с официални лица на приятелската страна" и "да получава актуална информация за политическия пейзаж на двете нации".

"Всички други интерпретации, които надхвърлят предоставената тук информация, са очевидно измислени, несвързани с реалността на фактите и на практика са просто още една фалшива новина", пише Вайнгартен.

В понеделник вечерта бразилското външно министерство привика посланика на Унгария, за да изясни причините за престоя.

Унгарското посолство не отговори веднага на искане за коментар. New York Times съобщи, че адвокатът е отказал да коментира, но пожелал анонимност служител на унгарското посолство, е потвърдил.

Болсонару поддържа добри отношения с колегата си, крайнодесния лидер, унгарския премиер Виктор Орбан, като го нарече свой "брат" по време на посещение в Унгария през 2022 г. Двамата се срещнаха тази година в Буенос Айрес по време на встъпването в длъжност на новия десен президент на Аржентина Хавиер Милей.

Полицията конфискува паспорта на Болсонару на 8 февруари и го обвини в редактиране на проектоуказ за отмяна на резултатите от изборите през 2022 г., оказване на натиск върху военни началници да се присъединят към опит за преврат и заговор за хвърляне в затвора на съдия от Върховния съд.

Миналата година бразилски съд постанови, че Болсунару няма право да заема политическа длъжност до 2030 г. заради разпространение на електорална дезинформация по време на изборите през 2022 г.

Преди две седмици бившите ръководители на армията и военновъздушните сили на Бразилия потвърдиха, че е обсъдил проектоуказа за предотвратяване предаването на властта след вота.

На 19 март федералната полиция също го обвини в измама на досиетата му за ваксинация, повод за наказателни обвинения. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK