Путин с рекорден резултат на вота: Никой след разпадането на СССР не е имал такъв

Снимка: ЕРА

Русия полага усилия да представи изборите като демократични

Владимир Путин е спечелил президентските избори в Русия с исторически резултат - бяха обявени 87%. Досега никой след разпадането на Съветския съюз не е получавал толкова много. Русия полага усилия да представи изборите като демократични. По държавната телевизия подчертаха, че е имало международни наблюдатели. Същото каза и шефката на местната избирателната комисия. 

„Избирателната активност е висока, защото хората дойдоха да формират вътрешна политическа консолидация. За да се движим напред. Тази сплотеност ни позволи да действаме ефективно и на фронтовата линия, и в икономиката, в развитието на хуманитарната сфера, в осъществяването на социални проекти. Имаме огромни планове за развитие. Хората го почувстваха в сърцата си. И дойдоха да създадат условията за развитие и укрепване на тяхната родина – Русия”, заяви Путин.

На практика никой не може да каже колко хора са участвали. Изборите бяха разтеглени в три дни, което затрудни всеки, опитал да преброи явилите се в секциите. Управляващите казват, че милиони са гласували по интернет, но данните контролират само те, пише Нова тв.

На пресконференцията след победата Путин беше питан за протеста, организиран от привържениците на Алексей Навални в неделя. Той отговори, че не е имал никакъв ефект. „Що се отнася до господин Навални - да, почина. Това винаги е тъжно събитие. Но сме имали и други случаи, когато почиват хора, лишени от свобода. Нима в Съединените щати не се е случвало? При това неведнъж”, каза Путин.

По думите му Навални е щял да бъде разменен за други затворници. Някои тълкуват това твърдение като опит за отклоняване на обвиненията, че опозиционерът е бил убит.

В Европа почти никой не е съгласен с настояването на Кремъл, че вотът е бил демократичен. Френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да поздрави Путин за победата, защото изборите са „в сянката на смъртта на тези, които се борят за плурализъм в Русия”.

Британският външен министър Дейвид Камерън написа, че липсата на реален избор и недопускането на независими наблюдатели не е начинът, по който се провеждат свободни и честни избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK