Депутатите се заеха да проправят пътека за служебен премиер

Снимка: БГНЕС

Правната комисия спешно се събра, за да ремонтира законовите разпоредби

По спешност депутатите се заеха да променят законите, така че да може да бъде избран служебен премиер. Правна комисия спешно се събра, за да ремонтира законовите разпоредби така, че да отвърже ръцете на лицата от домовата книга на Румен Радев да могат да са служебни премиери, съобщава news.bg.

Става въпрос за промени в Закона за БНБ, с които да се позволи да управителя и подуправителите на БНБ да заемат позицията на служебен министър-председател.

Същото се отнася и за Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, където тази възможност бе разрешена с преходни и заключителни разпоредби.

С промените в Закона за Българската народна банка се дава възможност на управителя и подуправителя да заемат длъжността на служебен министър-председател, като ползват годишен неплатен отпуск. Ако са назначени за служебен премиер, ще могат да ползват неплатен годишен отпуск за периода, в който са назначени, като след освобождаването им си продължават мандата, за който са избрани. Същото се отнася и за омбудсмана и заместник-омбудсмана и за председателя на Сметната палата и неговите заместници.

След свикано спешно заседание на Правната комисия бе разгледан законопроектът, внесен днес от Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид.

Предложенията за промени в Закона за БНБ в комисия минаха без дебат. Само Гроздан Караджов предупреди, че те са в нарушение на Конституцията и пак ще се създаде объркване в законите.

После точката влезе като извънредна и в пленарна зала на първо четене.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK