Работещите бедни - в администрацията и услугите

Снимка: Infomreja.bg

Работещите бедни работят на заплати близки до минималната заплата

България отдавна се върна на нивата си на ниска безработица. Проблемите на пазара на труда са различни. Това заяви пред БТВ председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

Проблем има с "работещите бедни" - това е термин, който определя хората, които въпреки че работят, имат доходи под линията на бедност. Има пряка свързаност с образователния ценз. Много по-голям е процента на "работещи бедни" с ниско образование (основно). През 2013 г. те са били 7,2% при достигнат коефициент на заетост от 46,9%, а през 2022 г. вече са почти 10% (при 54,2% заетост).

Работещите бедни работят на заплати близки до минималната заплата. Често се случва и един такъв работещ да издържа цяло семейство, разкри експертът.

Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите. Друг проблем е, че България е на последно място на обучения за възрастните, както и по дигитални умения, каза Русинова.

 

КОМЕНТАРИ

12303:26 - 13.03.2024
1000 лв. заплата с 32г.стаж. Без процент за прослужено време. Това е в администрацията. Началниците иначе са добре. Четворни заплати и процент клас.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK