Шофьорът, хванат на "Кулата" с 108 кг дрога: Не съм присъствал на товаренето!

Снимка: Infomreja.bg

Мъжът разказа от начало до край как е преминала последната процедура преди заминаването му от Испания

В ареста оставиха мъжа, опитал да 108,27 килограма марихуана през ГКПП „Кулата“.

При последвалата физическа проверка в товарния отсек са открити 14 кашона, съдържащи пакети с марихуана. Общата стойност на откритата дрога възлиза на 1 728 000 лева, съобщават от държавното обвинение.

48-годишният Станко Станков е шофьор с над 20-годишен страж.

Окръжният съд в Благоевград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за транспортьора.

Съдът уважи искането на прокуратурата, представлявана от Васил Мадолев.

Според защитата на Станков липсва умисъл и самият шофьор не е знаел какво има в товара.

Адвокат Силвия Георгиева също така подчерта, че няма опасност клиентът ѝ да се укрие.

Мъжът е родом от Стара Загора, баща е на двама сина – на 19 и 21 години.

Досега не е имал криминални прояви, минавал е стотици гранични контроли, както обясни самият Станков пред съдя Диана Узунова.

Защитата на Станков каза още, че той е с хипертония и е съдействал на разследването, което обуславя по-лека мярка.

Пред тричленния състав на съда Станков каза:

Баща съм на двама сина и не съм нарушил закона. Не ми се е случвало такова нещо. Палетата са товарени от други хора. Нямам нарушения при преминаване на границата. Дори говоря на синовете си за тези неща, опитвам се да ги опазя. Аз работя в чужбина и зная какво става там, не искам те да тръгнат по този път.

Станков обясни подробно каква е процедурата по товарната дейност на камиона – от получаване на документите за стоката до правата на шофьора.

Фаталният за Станков курс е бил първи в фирма, в която той е назначен.

В частна фирма в Испания той е посетил няколко адреса, от които е товарил така наречената „групажна стока“. В последния адрес има три палета, които са поставени с трудност, обясни Станков, в ремаркето. Той не е присъствал на натоварването на стоката, тъй като е бил в офиса на фирмата за попълване на документите – т. нар. ЧМР.

Палетата не бяха скрити. Аз не съм видял стоката в тях, ние нямаме право на определени обекти да присъстваме на товаренето, то се извършва от служители, а аз не зная какво има в палетата, тъй като нямам право да нарушавам опаковката и да отварям каквото и да е.

Станков изказа и молба към съда:

Моля да бъде взето под внимание, че имам висока захар и кръвно налягане – 150/110. При ареста ми стана лошо и бях в болница, където ме стилизираха.

Той обясни още, че откакто е в ареста може да следи кръвната си захар и да пие лекарствата си, но няма достъп до лекар, който посещава ареста по график.

Определението на Окръжен съд – Благоевград може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

За контрабанда на наркотици законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Това е вторият опит за пренасяне на голямо количество наркотици в страната ни.

През юли миналата година пред съда се изправи  Атанас Крънчев от Мосомище.

Обвиняемият работел като международен шофьор.

За времето от 3.03.2023 г. до 14.3.2023 г. той извършил курс с товарен автомобил с полуремарке от Италия до България, минавайки през Испания и Гърция.

На 14.03. мъжът пристигнал на трасе „Входящи автомобили“ на ГКПП – Илинден за влизане в страната. Служители на Териториална дирекция „Агенция Митници“ направили външен оглед на управляваното от него превозно средство. Били прегледани придружаващи товара документи, според които се превозвала кухненска хартия на рула от Гърция за България. При последвала рентгенова проверка била констатирана аномалия в изображението в областта на десния резервоар за гориво.

При проведена беседа с водача на товарния автомобил – обвиняемия Крънчев, той споделил, че в него има пакети с марихуана.

При демонтажа на резервоара били открити 36 вакуумирани пакета, съдържащи суха жълто – зелена на цвят тревиста маса. Отделно от тях Крънчев предал вакуумиран пакет, съдържащ 25 броя смолисти блокчета с характерен мирис на марихуана.

Обвиняемият посочил, че наркотичното вещество било натоварено от непознати за него лица на паркинг в близост до Гранада, Испания. За превоза му в кабината била оставена парична сума в размер на 8 000 евро.

Общата стойност на предмета на престъплението - коноп/марихуана и хашиш, е 175 649,35 лева.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK