Яник Синер спечели титлата в Австралия

Снимка: БТА

Това е негов първи трофей от Големия шлем

Италианецът Яник Синер постигна най-голямата победа в кариерата си, с която спечели първата си титла в турнирите от Големия шлем.

В битката за трофея на Откритото първенство на Австралия по тенис 22-годишният Синер постигна впечатляващ обрат срещу Даниил Медведев от Русия с 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 и 6:3 за 3 часа и 46 минути.

Това бе трети загубен финал за Даниил Медведев в Мелбърн, като той претърпя поражение в първите два от Новак Джокович и Рафаел Надал.

Медведев стартира силно и осъществи пробив за 2:1. Синер проведе доста по-спокойно и уверено подаванията си след допуснатия пробив и успяваше да държи своя опитен съперник под напрежение.

Руснакът търпеливо изчака своя нов шанс и записа втори брейк за 6:3.

Втората част отново започна под диктовката на Медведев, който играеше агресивно и затрудни максимално Синър. Италианският дебютант във финал на турнир от Големия шлем изглеждаше притеснен и показа несигурност. 

Медведев си взе подаването на нула за 2:1, а след това реализира пробив, който му даде аванс от 3:1.

Синер беше губил сервис-гейм само три пъти в турнира досега, а още в началото на финала се пропука точно толкова пъти, което бе и отражението на резултата.

Преднината на Даниил набъбна до 5:1, но тогава Синер загатна, че не се е предал, и се отърсил от първоначалния шок.

Италианецът реализира първи пробив и стигна до изоставен с 3:5, а при последвалото подаване на Медведев имаше възможност за пробив, която пропиля и загуби с 3:6.

Третият сет бе напълно равностоен, като и двамата състезатели бяха категорични на сервис. Синер стигна до аванс от 5:4 в своя полза и Медведев подаваше.

Италианецът получи възможност за пробив и я реализира, което бе и 100 процентова успеваемост за него, но му донесе успех с 6:4 и намаляване на изоставането. 

Още с началото на четвъртата част Медведев беше поставен под изключително напрежение при първото си подаване и трябваше да спасява точка пробив, но този път се справи. 

При 3:3 Синер направи една от редките си двойни грешки и изостана с 0:30, но в крайна сметка се измъкна от трудната ситуация.

Синер изглеждаше непоклатим на свой сервис и се чувстваше все по-комфортно на основната линия, за да стигне до 5:4.

Последва подаване на Медведев, който изглеждаше разколебан и даде възможност на Синер, от която той отново се възползва в решителния момент и изравни резултата след 6:4.

Решителният пети сет започна оспорвано. Синер имаше откриващия сервис и при 30:30 двамата направиха разиграване от 39 удара, което беше основно с удари в средата на корта, но Медведев се пропука с пресилен бекхенд.

Синер си взе подаването и поведе, но руснакът изглеждаше, че е на предела на силите си.

Синер вдигна сериозно нивото си от основната линия, а Медведев не можеше да вкара първи сервис и с излизания на мрежата си допусна две възможности да бъде пробит, а Яник успя да се възползва от възможността си и поведе с 4:2.

Италианецът бе неудържим до края и ликува с 6:3, с което заслужено стигна до своя исторически първи трофей от Големия шлем.

Двубоят бе десети между Даниил Медведев и Яник Синер, като руснакът е спечелил 6 от тях.

Интересно е обаче, че руснакът ликува в първите 6 срещи, а в последните четири неизменно победител е Синер. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK