Русия скастри Финландия заради незаконно конфискувани влакове

Снимка: wiki

Двете страни имат обща собственост върху 4 влака

Русия обвини Финландия в незаконни действия заради конфискуването на четири влака, върху които двете страни имат обща собственост чрез съвместно предприятие, съобщава "Ройтерс".

Прехвърлянето на влакове не беше договорено, заявиха от руските железници по повод действията на финландската държавна железопътна компания VR.

Вчера VR съобщи, че е конфискувала влаковете Allegro, пътуващи между двете страни, след повече от 18 месеца преговори без резултат.

Пътническите влакове между Финландия и Русия бяха спрени през март 2022 г. след руската инвазия в Украйна.

Финландската държавна железопътна компания твърди, че руското правителство е пренебрегнало финансовите си задължения към съвместното предприятие Karelian Trains и е изплатило заемите му към финландските банки, когато предприятието е било изправено пред фалит през юни, което ѝ дава право да конфискува влаковете.

"Повторните предложения на руските железници за възобновяване на движението на влаковете Allegro в рамките на съществуващите споразумения не бяха приети от финландската страна", заявиха от руските железници.

Те посочиха, че отказът на VR да приеме предложенията им е довел до загуба на доходи и невъзможност за изпълнение на задълженията.

"По този начин незаконните действия на VR и финландското ръководство на Karelian Trains доведоха до несъстоятелността на последните", категорични са от руските железници.

Високоскоростните влакове Allegro са известни и като Sm6, като всеки от тях се състои от по седем вагона.

Предвижда се влаковете да бъдат пуснати в експлоатация по вътрешни маршрути на дълги разстояния във Финландия от 2025 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK