В НС изслушват служебния премиер за пенсиите

Снимка: Infomreja.bg

Още миналата седмица обаче Надзорният съвет на НОИ взе решение за увеличение с 11 на сто на пенсиите

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев.

Изслушването на служебния премиер Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите. Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ за повишение на пенсиите с 11 %.

Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10 %. Още миналата седмица обаче Надзорният съвет на НОИ взе решение за увеличение с 11 на сто на пенсиите. Това даде повод вчера Социалната комисия да отхвърли проекта на решение, а част от депутатите да определят искането за извънредно заседание като „загуба на време“, тъй като въпросът вече е решен. Правилникът на НС  обаче задължава свикване на заседание, ако са внесени над 48 подписа, пише БНР.

Някои от парламентарните групи вече обявиха, че няма да присъстват в зала, тъй като смятат, че трибуната ще се използва за предизборни цели.

Депутатите ще бъдат уведомени, че от длъжност инспектор от Инспектората към ВСС е освободен Александър Мумджиев. Той беше задържан заради непристойно поведение в хотел във Враца. По случая е образувано досъдебно производство.

Все още няма яснота дали в дневния ред ще бъде включено и изслушване на служебния министър на енергетиката и председателя на КЕВР заради евентуално повишение на цените на електроенергията и топлоенергията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//