Благоевградският музей получи престижна награда

Снимка: Министерство на културата

Зам.-министър доц. д-р Пламен Славов поздрави всички номинирани и отличени

Регионален исторически музей - Благоевград бе отличен с първо място в категорията "Културен институт - регионален музей" на Националната награда "Музейна образователна дейност"- 2022 г. на Министерство на културата, учредена през 2018 г.

С грамота бе отличена и д-р Елена Чалгънова, уредник в отдел "Българските земи XV - нач. XX век".

Музеят благодари за подкрепата, която му оказаха Регионално управление на образованието - Благоевград, Национална хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" - Благоевград и РК "Традиция" "Георги Измирлиев - Македончето".

Утре (3ноември) Регионален исторически музей - Благоевград ще отбележи и 70- годишнината от основаването си.

Съгласно подписано Споразумение между Министерство на културата и Министерството на образованието и науката през 2018 г. е приет Статут на Национална награда „Музейна образователна дейност“. На националния празник 1 ноември – Деня на народните будители, в Галерия „Средец“ на Министерството на културата, заместник – министър доц. д-р Пламен Славов връчи отличията на победителите през 2022 г., които се присъждат за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми.

Отличия бяха връчени в следните категории: „Културен институт - национален музей/художествена галерия”, „Културен институт - регионален музей”, „Културен институт - общински музей/художествена галерия” и „Музеен специалист от национален, регионален и общински музей”.

Зам.-министър доц. д-р Пламен Славов поздрави всички номинирани и отличени с празника, като посочи, че за настоящия ръководен екип на ведомството е изключително важна работата с музеите от цялата страна. „Ще продължаваме, докато е това ръководство на Министерството на културата, да правим необходимото, за да усещат и историческите музеи в общините ползотворното взаимодействие, което се стараем да реализираме с Националното сдружение на общините в Република България и с местната власт, така че с общи усилия в тези трудни години и във време на изпитания и те да усещат подкрепата не само на общинските ръководства, но и на ръководството на Министерството на културата, а това означава и на българската държава“, посочи зам.-министър Славов. Допълни, че за отбелязването на предстоящи значими годишнини, като например 80-годишнината от на българските евреи, Министерството на културата ще разчита изключително и на съдействие от регионалните исторически музеи.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK