1037 г. от битката при Траянови врата

Снимка: Infomreja.bg

Димитър Бръчков: Нека помним нашата история, защото тя ни дава сила, мъдрост, духовност и морална гордост!

Уважаеми българи, скъпи съграждани,

Ние, българите, имаме една от най-богатите и велики истории на света, каквито други нямат, и трябва да я тачим и да си я припомняме, защото тя ни дава сила, мъдрост, духовност и морална гордост, както и възпитава идните ни поколения в любов към Родината.

На датата 17.8.986 г. армията на цар Самуил печели грандиозна победа срещу Византия и почти цялата ѝ армия е унищожена. Василий Втори претърпява най-голямото си поражение при прохода Траянови врата в похода за покоряване на България.

След толкова много борби Самуиловата династия трябва да получи международно признание, но вместо това получава благословията на римския папа, който провъзгласява Самуил за цар на българите.

А авторът Йоан Геометър пише:

„Слънце, скрий под земята

златоблестящата си колесница,

събуди духовете

на великите императори и им кажи:

Дунава грабна венеца на Рим.

Стрелите на скитите се оказаха

по-силни от ромейските копия!”

Много са българските битки, увенчани с големи победи през различните епохи, и ние винаги трябва да напомняме за тях, защото нашата памет и сила е в нашето минало като първата древна страна, създала и съхранила християнството, и първата, дала писменост на повече от 72 народа и много други решаващи битки.

Нека си пожелаем да бъдем благословени с нашия български ген, с нашите родови корени, с нашите исторически победи, с нашата борбеност и памет през времето на различните епохи!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK