Областна администрация – Кюстендил отбеляза четвъртвековен юбилей

Снимки: ОА - Кюстендил

Инж. Александър Пандурски отчете успехите и предизвикателствата пред институцията

Със стилна церемония в залата на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Областна администрация – Кюстендил отбеляза тържествено 25 години от своето създаване. Събитието започна с двата химна – българския и европейския, и бе уважено от бивши областни и заместник областни управители, заемали длъжностите от създаването на администрацията през 1999 г. до наши дни. На празника присъстваха областните управители от съседни области, представители на регионални институции и на съдебната власт, кметове и председатели на общински съвети, на работодателски и обществени организации.

Специален гост на юбилея бе Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий – наместник председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Той отслужи молебен за здраве и благословение на служителите на Областна управа, в съслужие с Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и духовници. Митрополит Григорий поздрави областния управител и служителите на администрация по повод 25-ата годишнина, както и присъстващите гости, молитвено благопожелавайки им здраве, Божия помощ и успехи в полаганите трудове и занапред. Архиереят поднесе дар на Областната администрация – икона с образа на Св. равноапостолни Константин и Елена – държавници, управлявали поверения им народ с вяра и мъдрост.

Пред гостите, в своето приветствено слово, настоящият областен управител инж. Александър Пандурски изказа специални благодарности за добрата съвместна работа и коректно партньорство от страна на всички институции, настоящи и бивши служители на администрацията, областни управители и техни заместници. Той подчерта, че благодарение на всички тях в Кюстендилска област са реализирани редица важни проекти, инвестиции и полезни за обществото идеи.

В речта си Пандурски маркира и малка част от проектите, по които е работила или съдействала Областна администрация. Той отчете и усилията, полагани от институцията, за решаване на проблеми във водния сектор, събирането и съхраняването на отпадъци, плавния енергиен преход и подкрепата към най-уязвимите групи по пътя на климатичната неутралност. 

“Една от първите администрации в цялата страна сме, която въведе електронни услуги за гражданите и бизнеса, както и електронния обмен на документи между администрациите. Горди сме, че през 2015 г. получихме награда за „Най-добра Областна администрация на Република България“. През 2021 г. бяхме отличени с етикета „Ефективен CAF потребител“ от Института по публична администрация към Министерски съвет. До момента той е присъден само на четири областни администрации в страната. Като институция показахме, че можем да бъдем в крак с иновациите и да следваме тренда на динамичното време, в което живеем“, отбеляза областният управител. В речта си той не спести и критичните предизвикателства, пред които е изправена област Кюстендил, като отбеляза, че за тях трябва с общи усилия да се търсят решения, което може да стане с привличането на инвестиции.

В края на словото си областният управител излъчи общо послание и призив: „Независимо какво ще бъде политическото представителство след предстоящите избори, ние – държавата, общините и бизнесът, трябва да положим усилия, знания и опит, за да превърнем Кюстендилска област в едно добро място за бизнес, трудова реализация и достоен живот на нашите съграждани. Уверявам ви, че това още повече ще мотивира администрацията да предоставя възможно най-добрите услуги на жителите на област Кюстендил!“

По време на церемонията, с почетния знак на Областна управа бяха наградени дългогодишни служители, които са започнали своя професионален път от самото начало на създаване на институцията и работят в нея до наши дни. Инж. Пандурски връчи плакети на главния секретар Гергата Михайлова и на Евелина Марковска от Дирекция „АКРРДС“. Той им благодари за цялостния принос, професионално отношение и добра работа през всички тези години, пожелавайки им още много успехи и удовлетворение от постигнатото.

На финала на тържествената част служителите на администрацията, бившите областни и зам. областни управители си направиха общи снимки за спомен, които да останат за историята и в архива на Областна управа. А за музикалния фон по време на събитието се погрижиха от Фолк арт формация с диригент Адела Харалампиева, Венелина Петкова – цигулка и Красимира Матуска – пиано.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//