Заселват нова двойка черни лебеди в благоевградския парк "Бачиново"

Снимка: Infomreja.bg

Това обяви кметът

Черният лебед в Благоевград, който остана без партньор след нелеп инцидент, ще живее сред себеподобни в ловно-рибарско стопанство.

Нова двойка черни птици ще заселят в парк „Бачиново“.

Това обяви кметът Методи Байкушев, запознат с казуса отпреди седмица.

Тъй като птиците са моногамни като хората, каза Байкушев с усмивка, не е ясно дали ако доведем нов партньор на лебеда тук – той ще го приеме и няма да го нарани.

Затова е проведен разговор с дружеството и е взето решението за заселването на нова двойка в парка.

Припомняме, че на 6 февруари тялото на пернатия е намерено под леда. Вероятно птицата се е гмурнала, за да търси храна и не е успяла да изплува.

Черните лебеди в Благоевград имат нелек живот. През годините те станаха обект на вандалска проява – неизвестен и до днес стеля по тях и останалите обитатели на водния басейн. Също така хищник нападна лебед. А при измътването на малките – едното имаше деформация на крилото.

В момента в парк „Бачиново“ дом намират полудиви зеленоглави патици – мъжки и женски, както и двойка бели лебеди. През годините имаше мускусна патица и африканска гъска, но те не оцеляха.

През последните две лета пък от ЛРС „Сокол“ пускат зеленоглавците – по различен брой от всеки пол, в езерото, защото при размножителния период доста от женските умират.

Лебедите са моногамни и се смята, че след смъртта на единия от двойката, другият не след дълго умира – страдайки за партньора си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK