Възрастни швейцарки спечелиха знаково дело за климата пред съда в Страсбург

Снимка: iStock

Делото е заведено от над 2 000 жени

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе във вторник в полза на група възрастни жени от Швейцария, които твърдят, че неадекватните усилия на тяхното правителство за борба с изменението на климата ги излагат на риск от смърт по време на горещи вълни, предава Ройтерс.

Решението на Европейския съд по делото, заведено от повече от 2000 жени, може да има вълнообразен ефект в цяла Европа и извън нея, създавайки прецедент за това как някои съдилища се справят с нарастващата вълна от съдебни спорове за климата, аргументирани въз основа на нарушения на правата на човека.

Председателят на съда Сиофра О'Лиъри каза, че швейцарското правителство е нарушило човешкото право на личен и семеен живот, като не е въвело достатъчно вътрешни политики за справяне с изменението на климата.

"Това включва невъзможност да се определят количествено, чрез въглероден бюджет или по друг начин, националните ограничения на емисиите на парникови газове", каза О'Лиъри в съдебната зала.

Тя също така отбеляза, че швейцарското правителство не е успяло да изпълни миналите си цели за намаляване на емисиите на парникови газове, като не е въвело мерки, за да гарантира постигането на целите.

Глобалното гражданско движение Avaaz заяви, че решението на съда е отворило нова глава в съдебните спорове за климата.

"Решението за Швейцария създава важен правно обвързващ прецедент, който служи като план за това как успешно да съдите собственото си правителство за неуспехи в борбата с изменението на климата", каза Рут Делбер, директор на правни кампании в Avaaz.

Съдът обаче отхвърли две други подобни дела, първото, заведено от шестима португалски младежи срещу 32 европейски правителства, а другото от бивш френски кмет срещу френското правителство.

"Наистина се надявах, че ще спечелим срещу всички страни, така че очевидно съм разочарована, че това не се случи", каза в изявление София Оливейра, един от португалските младежи.

"Но най-важното е, че Съдът каза по делото на швейцарските жени, че правителствата трябва да намалят повече емисиите си, за да защитят човешките права. Така че тяхната победа е победа и за нас, и за всички!"

Присъдата срещу Швейцария, която не може да бъде обжалвана, може да принуди правителството да предприеме по-големи действия за намаляване на емисиите, включително преразглеждане на целите си за намаляване на емисиите до 2030 г., за да бъде в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Делата пред състава от 17 съдии в Страсбург, Франция, са част от нарастващата тенденция на общности, завеждащи съдебни дела за климата срещу правителства с аргументи, почиващи на законите за правата на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK