Докладът от одита на Столичното предприятие за третиране на отпадъците е в Прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Сега предстои сигналът да бъде разпределен на наблюдаващ прокурор

Докладът от възложения от кмета на София Васил Терзиев одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци e внесен в Софийската градска прокуратура. Това потвърдиха от държавното обвинение, цитирани от БТА.

Сега предстои сигналът да бъде разпределен на наблюдаващ прокурор. В едномесечен срок той ще трябва да реши какви действия да предприеме.

Припомняме, че през първите в първите 5 дни на годината бяха наложени глоби на фирмите, отговарящи за чистотата в София на стойност 44 256 лв.

Вчера столичният кмет съобщи, че докладът от възложения одит "крещи" безстопанственост. Той посочва, че оттук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата. На 2 януари от пресцентъра на общината съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с отпадъците в следващите три години.

В понеделник вечерта столичният градоначалник обяви през профила си във "Фейсбук", че е сезирал Софийска градска прокуратура за нарушения в завода за преработка на отпадъци, след като възложеният от него одит на предприятието "крещял безстопанственост".

За проблеми с функционирането на съоръжението се заговори след смяната на властта в София и назначаването на новия-стар началник на завода Николай Савов обратно на длъжността. Той, както и новите управляващи столицата твърдят, че може би се задава криза с боклука, тъй като заводът не изпълнява целевите нива за рециклиране, а повечето от отпадъците фактически се изхвърлят по конвенционален начин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK