Ахмед Доган прехвърли задлъжнелия "ТЕЦ Варна" на свое ново дружество

Снимка: Infomreja.bg

"Булгаргаз" е завел съдебен иск срещу дружество "ТЕЦ Варна"

Компанията "Сигда" ООД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е прехвърлила акциите си от "ТЕЦ Варна" на дружеството "Сигда инвестмънт" АД. Това става ясно от документи, регистрирани в Търговския регистър. Прехвърлянето е станало с решене на Общото събрание на акционерите в "Сигда", проведено на 15 декември т.г. Фактическото прехвърляне на акциите е отразено в регистрите три дни по-късно - на 18 декември. Обект на прехвърлянето са 850 550 обикновени поименни акции, всяка с номинална стойност от 10 лв., пише dnevnik.bg.

Едноличен акционер в "Сигда инвестмънт" е "Сигда" ООД. Мажоритарен собственик на капитала на компанията със 70% от него е Ахмед Доган. Останалите дялове са поделени между Станислав и Ивелина Папазови - син и дъщеря на бившия министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов.

Новината за прехвърлянето идва само дни, след като стана известно, че държавното дружество "Булгаргаз" е завело съдебен иск срещу дружеството "ТЕЦ Варна" ЕАД, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в размер на над 3 млн. лв. Сумата е натрупана от неизплатени задължения за доставки на природен газ за времето от март до септември м.г., както и от неустойки за забавените плащания. Това става известно от определение на Варненския окръжен съд.В исковата молба на "Булгаргаз" се посочва, че компанията е осигурила заявения от "ТЕЦ Варна" ЕАД годишен капацитет за пренос на 7800 хил. MWh/ден. В конкретния случай претенциите на държавното дружество са за предоставения природен газ за осемте месеца на 2022 г. За това време ТЕЦ "Варна" не е използвала предоставения капацитет, но независимо от това дължи възнаграждение за него, без оглед на причините, поради които газът не е бил оползотворен. Това изрично е било договорено в договора за доставка, пише още в исковата молба на "Булгаргаз".

За това, че ТЕЦ "Варна" дължи близо 40 млн. лв. на "Булгаргаз" стана известно в началото на януари т.г., когато изпълнителният директор на компанията Деница Златева съобщи, че е заведено дело за събиране на задълженията. Те са започнали да се трупат още през 2021 г., като цената на газа започна да расте. По тази причина тогавашният директор на дружеството Николай Павлов запорира сметките на ТЕЦ "Варна" заради натрупан дълг от 25 млн. лв. по неизплатени фактури. По-късно дружеството на Доган успя да покрие задълженията си, но през януари 2022 г. те достигат 36 млн. лв. Когато на 25 февруари същата година сумата на задълженията заедно с лихвите достига 37.4 млн. лв. "Булгаргаз" покани официално ТЕЦ "Варна" да ги покрие, но това не се случи.

Още през януари т.г., само няколко дни след изтичането на срока на договора между ТЕЦ "Варна" и "Булгаргаз", "Продължаваме промяната" подаде сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и поиска разследване на "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Именно тогава се разбра, че през миналата година ТЕЦ "Варна" не е плащал на "Булгаргаз" за доставката на горива и така е натрупал огромния си дълг.

ТЕЦ "Варна" дълги години беше сред обектите, които държавата използваше за функции като "студен резерв" и производство на електроенергия за балансиране на енергийната система. На 5 март т.г. обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че дружеството не работи заради натрупаните си задължения

Електроцентралата беше продадена на "Сигда" в края на 2017 г. от чешката държавна компания "ЧЕЗ". Тогава сделката беше финансирана с малко над 24 млн. евро заем от Първа инвестиционна банка. Месеци по-късно, през 2018 г., почетният председател на ДПС Ахмед Доган купи 70% от "Сигда" за около 1.5 млн. лв., според казаното тогава от самия Папазов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK