Стойчо Баненски към кмета на Добринище: Вместо да пилеете енергия за подписки, да бяхте направили анализ

Снимка: Infomreja.bg

Казусът с банята - приключен! Стратегията - приета

Предложената нова структура представя нашето виждане за организацията на работата ни през следващите 4 години. Тя е напълно съобразена с изискванията на закона и на всички законови нормативни уредби. Всички основни модели запазват своята структура и численост, формира се нова дирекция „Икономическо развитие“, която ще разглежда потенциала на община Банско за развитие на различни икономически отрасли и акцентира върху туризма и културата. Създава се нова длъжност – специалист по здравеопазване, предвид наложените задачи за подобряване на здравите услуги в общината. Всички неадминистративни обслужващи дейности – като работници по чистота, озеленяване, обслужване на минералната баня в Добринище, социални дейности, ще бъдат изнесени в общински предприятия след отделно обсъждане с общинските съветници и кметовете по места. Средствата за работата на предприятията ще бъдат от бюджета на общината за 2024. Така предложената структура на Общинската администрация води до оптимизация на човешките ресурси и ще даде възможност за стройно управление и разгръщане на възможностите за предоставяне на различни видове услуги. Същото ще се отрази и на общата ни визия за развитието на община Банско.

Това каза кметът на Банско – Стойчо Баненски, преди гласуването на четвъртата точка от дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет. Тя се отнася до приемането на Структурата на общинската администрация.

Точката предизвика бурни реакция в и извън залата. От 10 дни в общественото пространство буквално бяха разпространени фалшиви новини, че Община Банско иска да продаде добринищката баня.

Въпреки официалното изявление на кмета на Банско – спекулациите не спряха и се стигна до онлайн подписка за „запазване“ на банята.

През последните 30 години банята е била част от структурата на Кметството и смятам, че това трябва да продължи. Аз предложих на Комисия на ОбС да ни се даде година отсрочка, в която да покажа, че банята може да излезе на печалба. За работниците от БКС – мисля, че с тях се работи по-лесно, когато са под прякото ръководство на кмета на Добринище. С готвените промени ще има забавяне, каза кметът на Добринище – Иван Сакарев, който присъства на сесията и помоли ОбС да се съобрази с подписката, наброяваща над 1000 подписа на граждани.

С така предложената структура не е застрашено нито едно работно място. Целта е с формирането на общинските предприятия да се направи правилник за работата им и да се пристъпи към тяхното реализиране. В решението, което ще вземете, е посочена датата 1 юни, така че в момента Структурата функционира до тогава, а до 1 юни ще се приеме правилникът и бюджета и те ще стартират работа. Тогава хората ще бъдат преназначени. Вероятно ще се обособят и още работни места, каза секретарят на Общината – Иван Докторов.

Заместник-кметът Сашка Въчкова заяви: След като се разгледа Структурата и правилата за работата на предприятията ще бъде предложена актуализация на общинския бюджет. В част „БКС“ вече в бюджета са заложени и трудовите разходи на лицата, които ще работят в предприятието, и разходите за издръжка на обектите. Има сигурност за финансирането на бъдещите предприятия.

Този въпрос от 10 дни вълнува пространството. Г-н Сакараев, казахте, че искате година доверие, в която да покажете, че банята може да излезе на печалба, обърна се към кмета на Добринище градоначалникът Баненски.

Какъв тип доверие е това – политическо, приятелско?! Вие сте мажоритарно избран кмет като мен и аз с този факт се съобразявам, защото това е гласът на хората. Ролята ние не да градим червени линии, а да обединяваме хората, да работим за тяхното благоденствие. Относно това дали банята за година може да излезе на печалба, е въпрос на цифри, каза Баненски.

Той даде бюджетна разбивка:

Приходи от банята за 2024 – 137 090 лв.

Разходи – за заплати и издръжка 241 000 лв.

Общо сме предвидили за 2024 – ремонт и проектиране за 80 000 лв., разликата е 181 210 лв. Това е разликата, която трябва по основния закон на бюджета – приходи + разходи да бъде 0 лв.

Това означава, г-н Сакарев, че Вие трябва да намерите 181 000 лв., за да изкарате банята на 0, а не на печалба. В Добринище няма подобна проходност. Най-много приходи от града се събират от данък МПС – 120 000 лв. Рационалното използване на публичния ресурс е мое задължение. Да, г-н Сакарев, ние трябва да си имаме доверие и аз апелирам това от 10 дни. Вместо да хабите време за подписки и да играете със страховете на хората, се очакваше от Вас един финансов анализ, с който да ни убедите, че можете да докарате банята на 0 или печалба, каза Баненски.

Предлагам да се спре със спекулациите, да работим и да се стегнем, да покажем, че може да сме заедно, завърши общинският кмет.

Структурата бе гласувана и приета с 16 гласа „за“ и един против.

В следващата точка от дневния ред бе гласуван общинският бюджет.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЗА БАНЯТА – ВИЖТЕ ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK