Правната комисия прие на първо четене увеличаване на капацитета на „Гранична полиция”

Снимка: Infomreja.bg

Законодателната инициатива се налага заради миграционната обстановка и опасностите

Правната комисия в парламента прие на първо четене промени в Закона за администрацията във връзка с увеличаване на капацитета на „Гранична полиция“, пише БТА.

Законодателната инициатива се налага заради миграционната обстановка и опасностите, които произлизат от нея, посочи Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. Тя добави, че промяна ще позволи да не се командироват за охрана на границата служители от други дирекции в МВР.

Петър Петров от „Възраждане“ посочи, че неговата парламентарна група ще подкрепи промените на първо четене, тъй като става дума за охраната на границите.

Бойко Рашков от „Продължаваме промяната - Демократична България” припомни, че днес министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов е казал, че няма проблем с миграционния натиск и постави въпроса какъв тогава е проблемът, че се налага увеличаване на щата. Според него проектът за промени няма мотиви и той няма да го подкрепи.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ ще подкрепи законопроекта, ако се направят някои подобрения. Той се съгласи с коментара на Бойко Рашков. От „БСП за България“ също посочиха, че ще подкрепят промените на първо четене.

Хамид Хамид от ДПС отбеляза, че в малките и средно големите градове полицейските служители на терен са крайно недостатъчни, като по думите му това може да се промени, когато спрат да се командироват полицаи на границата.

Преди броени дни ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложения за промени в Закона за МВР и Закона за администрацията. С тях се предлага увеличаване на капацитета на „Гранична полиция” с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Те са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена, уточняват вносителите. В четвъртък двата законопроекта се очаква да бъдат разгледани в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK