Тагарев: Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна

Снимка: Infomreja.bg

„Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия”, допълни той

Работим за допълнително оказване на помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана. „Внесено е предложение от Министерския съвет и одобрението му от Народното събрание ще позволи на Министерството на отбраната да продължи да работи в тази посока”, обясни министърът.

Тагарев е на изслушване в комисията във връзка с предоставената военна помощ за Украйна и процеса за придобиване на трикоординатни радари, пише БТА. 

„Първият пакет военна помощ за Украйна, одобрен от Народното събрание в края на 2022 г., е изпратен. Повече от три седмици е отнело извозването на БТР-ите от различни места до място, където е удобно да бъдат натоварени на жп транспорт. Вече има ясен график по дни кога ще има влакови композиции. Решението за дефектните ракети за зенитни ракетни системи С-300 е изпълнено, посочи той пред депутатите. Министърът обясни, че решенията на Народното събрание за оказване на допълнителна помощ от юни и ноември 2023 г. са съответно почти изцяло изпълнени.

„Това, което предоставяме, е с различен приоритет”, заяви министърът. Има средства, които заминават веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с друг вид транспорт, има и средства, които са с още по-нисък приоритет, и за чието експедиране преминават месеци, обясни Тагарев. „Имаме готовност да провеждаме подготовка на украински военнослужещи на наша територия, но няма конкретна заявка”, подчерта министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK